- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei care au pensii de invaliditate abuzive riscă închisoarea iar banii trebuie returnaţi integral
Persoanele încadrate nejustificat într-un grad de invaliditate pentru a ieşi la pensie, precum şi medicii care au efectuat operaţiunea de încadrare vor fi consideraţi infractori şi vor risca să fie sancţionaţi cu închisoarea, iar pensionarul va fi obligat să restituie integral banii astfel încasaţi.
Cei care au pensii de invaliditate abuzive riscă închisoarea iar banii trebuie returnaţi integral (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)
Prevederea a fost introdusă de Guvern ca o completare la proiectul de lege privind pensiile, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii.
Guvernul a menţinut astfel decizia ca într-un interval de 3 ani să fie verificat modul în care pensionarii de invaliditate au fost încadraţi în acest grad, dar a introdus şi sancţiuni dure atât pentru persoanele în cazul cărora se va descoperi că au ieşit nejustificat la pensie pe motiv de invaliditate, cât şi pentru medicii care i-au ajutat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
"Dacă în urma verificării încadrării în grad de invaliditate rezultă că dreptul la pensia de invaliditate a fost acordat prin săvârşirea unor infracţiuni, atât beneficiarul pensiei de invaliditate, cât şi persoanele care au participat, în orice mod, la săvărşirea unei infracţiuni ce a avut ca rezultat încadrarea în grad de invaliditate răspund în condiţile legii. Beneficiarul pensiei de invaliditate obţinută prin săvârşirea unor infracţiuni va putea fi obligat să restituie integral sumele astfel încasate", se arată în proiectul de lege.
Acţiunile de verificare vor fi efectuate de către Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, prin Institutul Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
Guvernul justifică verificarea pensiilor de invaliditate prin faptul că beneficiarii acestui tip de pensie reprezintă în prezent aproape 4,5% din forţa de muncă, cu o creşetere rapidă în ultimii ani, anticipându-se că majorarea numărului de solicitări de pensionare va spori deficitul bugetului de pensii din 2010 cu peste 0,5% din PIB, la peste 2,25% din PIB.
Executivul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional să îngheţe pensionările anticipate începând cu 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate să fie acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii.
Directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii, Angelica Mihail, a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, că numărul cererilor de pensionare anticipată înregistrate între 1 şi 20 mai a depăşit 8.300 de solicitări, de peste trei ori mai multe decât se înregistrau, în medie, într-o lună anul trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.