- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani
Românii care, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii ar putea să aibă dreptul să o facă retroactiv, dar doar pentru ultimii cinci ani, Ministerul Muncii elaborând în acest sens o propunere legislativă conţinând sumele pe care aceştia ar trebui să le plătească pentru a avea pensie.
Cei care nu au cotizat la pensii ar putea să plătească retroactiv, pentru ultimii cinci ani (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei de asigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare a contribuţiei de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială", se arată în proiectul de act normativ propus de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) şi supus dezbaterii publice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Vladimir Putin, la conferinţa anuală de presă: Occidentul poate să încerce capabilităţile rachetei Oreşnik prin alegerea unei ţinte în Kiev şi folosirea sistemelor antiaeriene. Liderul rus critică dislocarea THAAD în România
-
Leul a început să se deprecieze la cotaţiile interbancare. BNR anunţă un curs neclintit
-
Restricţii de trafic în Capitală pentru manifestările dedicate comemorării Revoluţiei din 1989
Baza lunară de calcul a sumelor datorate de cei care vor să plătească retroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime în plus la pensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii.
Cei interesaţi trebuie să plătească între 27,5 şi 31,5 la sută din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară, aşa cum a fost el reglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă care va fi "actualizată" cu indicele de inflaţie.
Plata sumelor către bugetul de pensii se face fie într-o singură tranşă, fie eşalonat, "dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010".
"Perioada pentru care, în condiţiile prezentei ordonanţe, se achită contribuţia de asigurări sociale constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", se arată în proiectul supus dezbaterii publice de MMFPS.
Facilitatea privind plata retroactivă ar urma să fie valabilă doar până la sfârşitul anului 2010.
La începutul lunii august, Asociaţia Românilor din Italia (ARI) a solicitat Ministerului Muncii găsirea unei soluţii pentru ca românii care au muncit la negru în trecut să-şi poată achita retroactiv contribuţiile la pensie, pentru a-şi completa stagiul de cotizare.
"Guvernanţii din România se împrumută de la FMI pentru a plăti pensii. Românii din străinătate pot da o mână de ajutor. Cei mai mulţi dintre ei au muncit la negru cel puţin o perioadă, ei ar putea să îşi completeze acum perioada de contribuţie lipsă. Sistemul naţional de pensii din România are nevoie de aceşti bani, iar românii care au muncit la negru, de cele mai multe ori siliţi de împrejurări, pot spera la o bătrâneţe mai senină, cu o pensie minimă asigurată, la vârsta la care nu vor mai putea munci", spuneau atunci reprezentanţii ARI.
Aceştia precizau că au mai cerut acest lucru de două ori în trecut - în 2004 şi în 2009, printr-o scrisoare adresată Ministerului Muncii, precum şi preşedinţilor Comisiilor de muncă şi egalitate de şanse din Parlamentul României.
"Ministerul Muncii ne-a răspuns anul trecut că nu se poate, întrucât nu există temei legal pentru plată retroactivă. Noi tocmai asta cerem, să se găsească o bază legală pentru ca românii să-şi completeze anii de pensie. În răspunsul ministerului din 2009 se spunea: «Unul dintre principiile pe baza căruia se organizează şi funcţionează sistemul public de pensii este principiul contributivităţii, conform căruia fondurile de asigurări sociale se constituie pe baza contribuţiilor datorate de persoanele fizice şi juridice, participante la sistemul public de pensii. În prezent, nu există temei legal pentru plata retroactivă a contribuţiilor de asigurări sociale pentru perioadele anterioare datei încheierii unui contract de asigurare socială»", se arată în comunicat.
Potrivit ARI, principiul contributivităţii nu se aplică în cazul unor categorii care şi-au stabilit pensia prin lege. "De ce nu se poate face o derogare de la acest principiu şi în cazul românilor din străinătate care vor să plătească retroactiv? Dacă nu există temei legal, nu înseamnă că nu se poate gândi o asemenea lege, care să nu încalce reglementările naţionale şi europene. Aceşti oameni vor să dea, nu să ia bani de la stat", mai susţineau reprezentanţii ARI.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO