- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei care se pregătesc din timp pentru Crăciun sunt mai fericiţi
Unele cercetări sugerează că pregătirea din timp a Crăciunului înseamnă să trăim cu mai mult entuziasm. „Scufundarea” în atmosfera Crăciunului menţine legătura cu copilul din noi, făcând ca responsabilităţile şi problemele vieţii de adult să pară mai îndepărtate.
Cei care se pregătesc din timp pentru Crăciun sunt mai fericiţi
Obiceiul impune ca bradul şi decoraţiunile să intre în casă pe 8 decembrie, deşi în SUA pregătirile încep deja de Ziua Recunoştinţei, a treia zi de joi din noiembrie). Potrivit ştiinţei, cei care pregătesc decoraţiunile de Crăciun cu mult timp înainte sunt mai fericiţi decât cei care aşteaptă până în decembrie sau chiar până în ultimul moment, scrie La Repubblica.
"Sărbătorile de Crăciun au meritul de a ajuta la reaprinderea unor amintiri pozitive”, explică psihoterapeutul Paola Gaetano: "Privitul bradului împodobit ne aminteşte cum era viaţa atunci când aşteptam împreună să despachetăm cadourile”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Şi nu doar atât. Potrivit psihologului britanic Steve McKeown, „scufundarea” în atmosfera Crăciunului menţine legătura cu copilul din noi, făcând ca responsabilităţile şi problemele vieţii de adult să pară mai îndepărtate.
"Cei care se simt fericiţi când se apropie Crăciunul trăiesc, fără îndoială, o reminiscenţă a copilăriei lor, acea dimensiune de speranţă, încredere, căldură şi surpriză care face parte dintr-o copilărie fericită", explică şi Paola Gaetano.
„De aceea, trăiesc cu bucurie reîntâlnirea cu familia şi cu cei dragi. Asta înseamnă că familia a reuşit cumva să ofere înţelegere, respect şi solidaritate. Acelaşi lucru este valabil şi pentru familiile netradiţionale, principalul lucru este că sunt formate din persoane care se angajează în acest sens, oferă încredere şi fac posibilă încrederea reciprocă. Crăciunul este o întoarcere la o dimensiune de dulce aşteptare, în care toate angajamentele sunt suspendate pentru a fi împreună. Este frumos atunci când este trăit în acest fel".
Când Crăciunul generează nostalgie şi nemulţumire
"Cei cărora nu le place Crăciunul tind să nu aibă o amintire plăcută a acestuia. Nu şi-au recuperat sau şi-au pierdut capacitatea de a simţi emoţiile care sunt atribuite copilăriei”.
Psihoterapeutul explică mai departe: "Dacă am experimentat relaţii sănătoase, copilăria noastră va fi fost aproape sigur fericită. Dacă nu, aceste sentimente pot fi recuperate cu ajutorul unor noi relaţii care să ne liniştească, relaţii în care învăţăm să ne îngrijim unii de alţii într-o dimensiune de iubire dezinteresată. Crăciunul poate aduce cu sine nostalgia unor persoane care nu mai sunt printre noi sau a unor momente de grijă pe care le-am abandonat. Nostalgia, în aceste cazuri, poate fi îndulcită de prezenţa celor dragi, a copiilor. Ea se transformă, în schimb, în melancolie atunci când nu există căldură şi aceste prezenţe reconfortante. În acel moment, ne amintim doar ceea ce am pierdut: acest lucru ne poate face să ne simţim şi mai singuri".
Cum se "vinde" Crăciunul în societatea noastră
"Crăciunul este un moment în care ne încredinţăm, în care reintrăm într-o lume de relaţii construite de oameni care au ales să aibă grijă unii de alţii, oameni care şi-au dedicat viaţa acestei îngrijiri reciproce. În consecinţă, cineva se încredinţează în timpul Crăciunului dacă este conştient că se încredinţează la ceva pozitiv. Pe de altă parte, în cazul în care trăim într-o familie disfuncţională, unde există prea multe aşteptări, unde se simte competiţia şi riscul de a fi umilit sau de a primi critici subtile, probabil că nu avem nicio speranţă de a trăi un Crăciun plăcut. Din acest motiv, se percep adesea doar oboseala şi cheltuielile. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că Crăciunul de astăzi este mult mai consumerist decât în trecut. Oamenii au deja, mai mult sau mai puţin, tot ceea ce au nevoie, iar Crăciunul se poate transforma într-un efort obositor, care pentru unii lasă doar sentimentul de oboseală şi de pierdere de timp şi bani. Speranţa, atunci când Crăciunul nu este asociat cu sentimente pozitive, ci cu intenţia de a petrece clipe plăcute, trebuie să fie pusă în noi relaţii, de iubire sau de altă natură, care ne pot da o nouă încredere şi o dorinţă de a fi împreună”.
În concluzie, cei care au trecut prin traume, pierderi sau despărţiri pot simţi că multe răni se redeschid odată cu Crăciunul. Dar pentru cei care pot fi entuziasmaţi de pregătiri şi simt fericire în pregătirea decoraţiunilor, nu există o alegere mai bună decât să înceapă din timp, chiar cu mult timp înainte.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian