Cei doi români implicaţi în traficul de droguri al cartelului Medellin, trimişi în judecată

Cei doi români implicaţi în traficul de droguri al cartelului columbian Medellin, care intenţionau să transporte din America de Sud spre Europa de Vest, prin România, 1,5 tone de cocaină în valoare de 90 de milioane de euro au fost trimişi în judecată de procurorii DIICOT.

Urmărește
128 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Constantin Nadolu, zis "Paco" şi Cătălin Iosef, zis "Jesi" şi "Carlito", pentru aderare şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, specializat în traficul internaţional de droguri de mare risc - cocaină şi heroină, se arată într-un comunicat de sâmbătă al DIICOT.

Cei doi sunt acuzaţi că au aderat la o grupare de crimă organizată transfrontalieră, constituită din cetăţeni columbieni, români şi de alte naţionalităţi, având nucleul în Columbia, reprezentat de liderii cartelului de droguri Medellin, respectiv fraţii Miguel şi Victor Mejia Munera ("Gemenii" sau "Los Mellizos").

Activitatea infracţională a fost desfăşurată în România de Cătălin Iosef şi Constantin Nadolu, sub coordonarea lui Victor Manuel Porto Sanchez, aceştia asigurând preluarea în România a drogurilor de mare risc provenind din America de Sud.

Victor Manuel Porto Sanchez, zis El Viejo", de naţionalitate columbiană, este cercetat pentru trafic internaţional de droguri de mare risc şi omor, potrivit procurorilor DIICOT.

Inculpaţii au participat la organizarea transportării pe cale maritimă, pe ruta Ecuador (Guayaquil) - Spania (Algeciras) - Italia (Gioia Tauro) - România (Portul Constanţa - Agigea Sud) a unor mari cantităţi de cocaină disimulate în containere încărcate cu peşte congelat.

Preluarea drogurilor era realizată sub forma importului legal de mărfuri, inculpaţii folosind în acest scop o societate comercială având sediul în comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, pentru importarea unor containere test, în scopul verificării reacţiei autorităţilor. După efectuarea testului, inculpaţii au şi realizat un transport efectiv de cocaină, pe ruta maritimă Ecuador - România, destinaţia finală a drogurilor fiind către beneficiari din Europa de Vest.

În 5 decembrie 2007, autorităţile ecuadoriene au capturat acest transport de 364 de kilograme de cocaină, în valoare de 22 milioane de euro, drogurile fiind disimulate în cutii cu peşte congelat.

"Intentia inculpaţilor a fost aceea de a trafica, pe ruta America de Sud - România - Vestul Europei, cantitatea totală de 1,5 tone de cocaină, în valoare de 90 de milioane euro", potrivit procurorilor DIICOT.

De asemenea, Constantin Nadolu mai este acuzat că, împreună cu Vasile Cojan şi cu alte persoane, trimise anterior în judecată de procurorii DIICOT, a organizat transportul, pe ruta Germania- Franţa, a cantităţii de 106 kilograme de heroina, provenind din Turcia. Drogurile au fost ambalate în 216 pachete şi ascunse printre cutii conţinând obiecte de mobilier, încărcate într-un autotren cu semiremorcă.

În 8 mai 2008, transportul de heroină a fost capturat în punctul de control al trecerii frontierei Petea, valoarea cantitaţii de 106 kilograme de heroină fiind de peste 2,1 milioane de euro.

Procurorii DIICOT au monitorizat activitatea infracţională a membrilor grupării în mod coordonat şi în cooperare cu ofiţerii DEA şi cu autorităţile competente din Ecuador, Italia, Spania, Olanda şi Turcia.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici