- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cei peste 50.000 de membri ai FNSA intră de luni în grevă generală
Cei peste 50.000 de sindicalişti ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) vor intra, luni, în grevă generală pe termen nelimitat, iar din 1 iunie vor participa la mitingurile din judeţe organizate de confederaţiile sindicale.
Cei peste 50.000 de membri ai FNSA intră de luni în grevă generală (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)
Biroul Executiv al FNSA a decis joi ca membri săi - personal contractual şi funcţionari publici din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora - să intre în grevă generală de luni, urmând ca pe toată perioada grevei generale salariaţii să fie prezenţi la serviciu, în cadrul programului stabilit la nivelul fiecărei instituţii, aceştia semnând pentru prezenţă, fără a presta în schimb nicio activitate, se arată într-un comunicat de joi al Federaţiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Sindicaliştii FNSA vor asigura doar activitatea de eliberare a certificatelor de deces, iar cetăţenii vor fi anunţaţi prin afişarea la vedere despre greva generală.
Începând cu 1 iunie, între orele 12.00 şi 14.00, sindicaliştii FNSA vor participa la mitinguri de protest la nivelul judeţelor, în faţa prefecturilor, organizate de către confederaţiile sindicale.
Sindicaliştii FNSA vor declanşa greva generală din cauza reducerii drastice a veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală, precum şi a disponibilizărilor anunţate de către reprezentanţii Guvernului.
"Pentru buna desfăşurare a grevei generale pe termen nelimitat, atragem atenţia conducătorilor instituţiilor din acest important sector de activitate să nu facă presiuni şi acţiuni de intimidare în vederea deturnării conflictului. Acolo unde vor fi semnalate astfel de situaţii, conducerea FNSA va face denunţ penal la adresa conducătorului incriminat", au precizat reprezentanţii federaţiei sindicale.
FNSA precizează că sindicaliştii au fost obligaţi să recurgă la grevă din cauza măsurilor "inumane" întreprinse de către un Guvern "disperat" şi susţinute "cu agresivitate" de către preşedintele Traian Băsescu, situaţie care, creând tensiuni sociale, se întoarce nedrept împotriva lor.
"În acest sens, facem apel la toţi cetăţenii să fie solidari cu manifestarea noastră de protest, aceasta fiind generată de consecinţele erorilor comise de guvernele anterioare şi accentuate de către Guvernul actual al României, cu impact devastator nu numai împotriva angajaţilor din administraţia publică locală, ci şi împotriva lor, care sunt beneficiarii de drept ai serviciilor acestora. De asemenea, facem apel către toate sectoarele bugetare afectate de aceste măsuri abuzive şi orgolioase ale unui Guvern care nu a găsit soluţii corecte, coerente şi drepte pentru ieşirea din criza economică, decât lovind în cei mai prost plătiţi oameni ai ţării: pensionarii, şomerii şi funcţionarii publici. Acestora le cerem nu numai să se solidarizeze cu manifestările noastre de protest, fără precedent în România modernă, ci să facă toate demersurile pentru alăturarea lor în desfăşurarea explozivă a grevei generale pe termen nelimitat, mulţumindu-le pentru aceasta", susţin reprezentanţii FNSA.
Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.
Scrisoarea de intenţie convenită cu FMI şi aprobată miercuri de Guvern prevede că dacă măsurile de reducere a cheltuielilor se dovedesc insuficiente pentru a atinge ţinta de deficit, vor fi luate măsuri suplimentare, inclusiv de majorare a impozitelor şi taxelor.
Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate. Proiectele de lege vor fi transmise Parlamentului după avizul CES.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO