Cei trei ofiţeri arestaţi pentru corupţie au cerut mită într-un birou din sediul BCCO Sector 1

Cei trei ofiţeri de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti arestaţi preventiv pentru corupţie au cerut într-un birou din sediul BCCO Sector 1 mita de 3.000 de euro de la persoana pe care o cercetau pentru vânzare de produse etnobotanice.

Urmărește
57 afișări

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei ofiţeri de la BCCO Bucureşti, obţinut de MEDIAFAX, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) arată că Mircea Chirvăsuţă era cercetat de aceştia după ce l-au prins în timp ce vindea 1,2 kilograme de produse etnobotanice.

În cazul lui Chirvăsuţă, anchetatorii de la Serviciul Teritorial Bucureşti al DIICOT au început cercetarea pentru trafic de droguri, ofiţerii de la BCCO Ovidiu Georgel Negură, Robert George Coporîie şi Claudiu Mihai Ionaşcu fiind delegaţi de procuror să efectueze activităţi judiciare în cauză.

La scurt timp după prinderea în flagrant a lui Chirvăsuţă, cei trei ofiţeri de la BCCO au efectuat o percheziţie în locuinţa prietenei acestuia, ocazie cu care au ridicat 1,4 kilograme de produse etnobotanice, precum şi suma de 10.000 de lei, pe care însă nu au făcut nicio menţiune în procesul verbal de percheziţie.

În continuarea activităţilor pentru care au fost delegaţi, în 25 februarie, Negură i-a cerut lui Chirvăsuţă să vină la sediul BCCO Bucureşti - Birou Sector 1. La data indicată, Chirvăzuţă s-a prezentat împreună cu avocatul ales, Alexandru Larion.

În acest context, Negură i-a cerut lui Chirvăsuţă să părăsească biroului în care se aflau, după care i-a cerut colegului său Ionaşcu să îl verifice cu atenţie pe avocatul Alexandru Larion, pentru a se asigura că nu deţine asupra sa tehnică de înregistrare a convorbirilor.

După ce l-au percheziţionat pe avocat şi au constatat că nu deţine tehnici disimulate de înregistrare, ofiţerul Negură i-a pretins avocatului 3.000 de euro, precizând că poate interveni pe lângă angajaţi din Laboratorul de Analize a Drogurilor pentru a-i convinge să emită un certificat de analiză negativ pentru produsele etnobotanice aparţinând clientului său, fapt ce îl va ajuta la soluţionarea favorabilă a dosarului în care acesta era cercetat pentru trafic de droguri.

"În realizarea activităţii de primire a sumei solicitate, inculpatul Negură i-a explicat avocatului Larion şi modalitatea în care acesta trebuia să-i remită suma de bani astfel încât să îi asigure ofiţerului de poliţie siguranţa că nu se va putea stabili o implicare a sa în activităţile infracţionale, în eventualitatea în care organele de anchetă ar fi efectuat cercetări. În acest sens, inculpatul i-a cerut avocatului să îl contacteze telefonic în 25 februarie, pentru a-i comunica dacă clientul său, numitul Chirvăsuţă este de acord să dea suma pretinsă de acesta, iar în discuţiile telefonice să folosească un limbaj codificat referindu-se la «facturile alea»", mai notează procurorii anticorupţie în referatul cu propunere de arestare.

Ofiţerul Negură i-a spus avocatului că după ce va primi banii în modalitatea pe care urma să o comunice acestuia, îi va da şi certificatul de analiză a produselor etnobotanice, cu rezultatul negativ, astfel cum au convenit.

În urma acestor discuţii, avocatul Larion şi Mircea Chirvăsuţă au formulat un denunţ la Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva celor trei ofiţerilor de poliţie, aceştia fiind prinşi, în 7 martie, în flagrant delict în timp ce primeau cei 3.000 de euro ceruţi.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, o zi mai târziu, arestarea preventivă pentru 29 de zile a celor trei ofiţeri de la BCCO Bucureşti.

Georgel Ovidiu Negură, Mihai-Claudiu Ionaşcu şi George Robert Coporîie au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, recursurile acestora urmând să fie luate în discuţie în 14 martie.

Georgel Ovidiu Negură, ofiţer de poliţie în cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - şef Birou Sector 1, este acuzat de trafic de influenţă, iar Mihai-Claudiu Ionaşcu şi George Robert Coporîie de complicitate la această infracţiune, potrivit DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici