Cel mai mare exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor, la 12 ani de la revărsarea Siretului

Zeci de angajaţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române desfăşoară cel mai mare exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor, pe râul Bârlad, acesta fiind organizat la 12 ani de la inundaţiile catastrofale din nordul judeţului Galaţi, când apele Siretului s-au revărsat şi au distrus sute de case.

Urmărește
186 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor, la 12 ani de la revărsarea Siretului

Cel mai mare exerciţiu de apărare împotriva inundaţiilor, la 12 ani de la revărsarea Siretului (Imagine: Petru Mazilu)

În comuna Munteni, din nordul judeţului Galaţi, mobilizarea generală a început joi dimineaţa. Peste 80 de angajaţi ai Apelor Române respectă întocmai un scenariu pregătit de Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, potrivit căruia apele ameninţă 210 case şi anexe gospodăreşti, 11 agenţi economici, 6 kilometri de drumuri şi 130 de hectare de teren agricol, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit scenariului, în calea apelor, forţele de intervenţie au ridicat un dig artificial de apărare, lung de doi kilometri. De asemenea, sunt exersate metode de stopare a infiltraţiilor prin diguri.

„Metodele de intervenţie utilizate în acest exerciţiu aplicativ sunt efectuate prin sisteme de ultimă generaţie, cât şi prin procedee tradiţionale. Sistemele de ultimă generaţie înseamnă panouri mobile, acestea au fost cumpărate în cadrul unui program de investiţii în valoare de 63 de milioane de euro. Această acţiune se desfăşoară în conformitate cu Programul principalelor acţiuni ale Comitetului Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pentru anul 2017”, a declarat presei, Andreea Poenaru, purtătorul de cuvânt Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad.

La exerciţiu participă angajaţi ai Administraţiei Naţionale Apele Române din mai multe judeţe, scopul organizatorilor fiind să afle dacă specialiştii şi reprezentanţii autorităţilor locale sunt pregătiţi să intervină în cazul în care se vor produce inundaţii.

„Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad desfăşoară exerciţiul interbazinal de simulare a inundaţiilor cu logistică proprie şi suport din partea Administraţiilor Bazinale de Apă Siret şi Dobrogea Litoral. Exerciţiul aplicativ presupune executarea unor tipuri de intervenţie având ca scop apărarea împotriva deversării şi avarierii unui tronson de dig, cât şi prezentarea unor metode de limitare/stopare a infiltraţiilor prin diguri. Scopul exerciţiului este de a verifica modul de conlucrare a tuturor structurilor implicate în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, a modului în care administraţia publică locală cunoaşte procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundaţii, precum şi a modului de reacţie şi intervenţie operativă coordonată a Centrelor de Intervenţie Rapidă (CIR)”, a precizat Andreea Poenaru.

În urmă cu 12 ani, în perioada 13-15 iulie 2005, apele râului Siret s-au revărsat şi au produs adevărate catastrofe în nordul judeţului Galaţi distrugând în totalitate aproximativ 900 de case. Alte 2.000 au fost avariate.

De asemenea, şi în 2007, pe râul Bârlad au avut loc inundaţii puternice. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în oraşul Tecuci dar foarte afectată a fost şi comuna Munteni. Şase persoane au murit, o mie de persoane au fost evacuate şi peste 600 de case au fost avariate sau distruse la inundaţia din septembrie 2007.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici