Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa se redeschide vineri pentru scăldat. Care sunt preţurile de intrare

  • Lacul Ursu din Sovata, judeţul Mureş, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, se redeschide vineri pentru noul sezon de scăldat.
  • Apa lacului are o temperatură perfectă: 28 de grade Celsius la suprafaţă şi 39 la o adâncime de 1,5 metri.
Urmărește
6793 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa se redeschide vineri pentru scăldat. Care sunt preţurile de intrare

Cel mai mare lac sărat helioterm din Europa se redeschide vineri pentru scăldat. Care sunt preţurile de intrare

Lacul Ursu din Sovata, judeţul Mureş, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, se redeschide vineri pentru noul sezon de scăldat. 

„Din 25 iunie, se deschide ştrandul Lacul Ursu pentru sezonul de vară 2021. După mai bine de 500 de zile de pandemie şi restricţii, vino să te simţi liber la Sovata”, au transmis marţi administratorii, printr-un comunicat.

Apa lacului are o temperatură perfectă: 28 de grade Celsius la suprafaţă şi 39 la o adâncime de 1,5 metri.

Anul acesta, Lacul Ursu, cel mai mare lac sărat helioterm din Europa, a împlinit 146 de existenţă. Cu o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi, o adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. De altfel, lacul este supranumit şi „Marea Moartă a Transilvaniei”, salinitatea de aici fiind întâlnită la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă. Privit de la înălţime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfăşurate, de unde îi vine şi numele.

Fenomenul de heliotermie caracteristic Lacului Usu a apărut graţie scurgerii continue în lac a unui pârâu şi a precipitaţiilor, care au format peste apa sărată un strat protector de apă dulce, creând efect de seră, şi astfel, asigurând încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime. Efectele terapeutice ale apei şi namolului din lac sunt binecunoscute, acestea fiind esenţa tratamentelor în cazul unor afecţiuni reumatismale, dermatologice, ginecologice sau în cazul îmbolnăvirilor căilor respiratorii, susţin administratorii.

„Concentraţia salină este maximă la baza lacului, precum şi la adâncimea de 1,5-2 m. La nivelul acestui strat, mezoterm, se înregistrează cele mai mari temperaturi, ajungând vara la 45 grade Celsius şi chiar peste. Tot la această adâncime există concentraţia maximă de hormoni estrogen şi progesteron asemănători cu hormonii umani feminini, eliberaţi în apa lacului de crustaceul de apă sărată Artemia salina”, susţine dr. Suzana Pretorian, balneolog în cadrul Ensana Health Spa Hotels.

În vara lui 2021, preţul biletelor de intare la ştrandul Lacul Ursu este de 30 lei pentru adulţi şi de 25 lei pentru copii si pensionari.

„Clienţii pot achiziţiona bilete cu intrări multiple, valabile pentru mai multe zile. Între orele 13 şi 15, lacul intră la siestă şi este trimis la <odihnă>. Mai exact, îi permitem apei dulci să îşi formeze stratul protector peste apa sărată şi, astfel să o încălzească din nou. În acest răstimp, vizitatorii pot rămâne în incinta ştrandului, dar intarea în apă nu este permisă. În funcţie de condiţiile meteorologice, Lacul Ursu îsi aşteaptă vizitatorii până la mijlocul lunii septembrie”, se mai arată în comunicat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici