Cel mai mare proiect iniţiat de o universitate din România a fost lansat vineri la Galaţi: O navă de cercetare şi laboratoare, construite cu fonduri europene

  • Cel mai mare proiect iniţiat de o universitate din România a fost lansat vineri la Galaţi.
  • Universitatea Dunărea de Jos vrea să cumpere o navă de cercetare şi să construiască o clădire cu laboratoare pentru a monitoriza Dunărea.
  • Proiectul are finanţare europeană în valoare de 19 milioane de euro.
Urmărește
755 afișări
Imaginea articolului Cel mai mare proiect iniţiat de o universitate din România a fost lansat vineri la Galaţi: O navă de cercetare şi laboratoare, construite cu fonduri europene

Sursa FOTO: ugal.ro

Cel mai mare proiect implementat de o universitate din România a fost lansat vineri la Galaţi. Este vorba despre proiectul Universităţii Dunărea de Jos intitulat „Sistem integrat pentru cercetarea şi monitorizarea complexă a mediului în aria fluviului Dunărea, REXDAN“. Operaţiunea care se va concentra pe monitorizarea Dunării pe o distanţă de 2.000 de kilometri, are un buget de peste 91 de milioane de lei, fonduri europene. Cu aceşti bani, coordonatorii proiectului vor achiziţiona o navă de cercetare şi vor construi o clădire cu laboratoare. Totul va fi gata peste trei ani şi jumătate.

„Este istorie astăzi la Universitatea Dunărea de Jos, este cel mare mare contract de cercetare pe care Universitatea Dunărea de Jos îl semnează. România, începând de astăzi, intră în această cercetare de excelenţă pe domeniul biodiversităţii marine. Ştiu că pe lângă nava de cercetare mai există şi o componentă fixă a activităţii de cercetare care se va realiza în cadrul universităţii”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş,

Cercetătorii vor monitoriza Dunărea şi vor face studii privind energia, mediul şi schimbările climatice. Cercetările vor acoperi mai multe domenii precum chimia, biologia, fizica, ştiinţa mediului, ecologia, batimetria, topografia, şi chimia atmosferei. Vor fi cercetări referitoare la apă, sedimente, sol, aer, biodiversitate, batimetrie şi hidromorfologie, au precizat reprezentanţii UDJ.

„Pe navă vor fi în permanenţă 10 cercetători, cinci din România şi cinci din strănătate, parteneri în cadrul proiectului. Va fi cea mai mare navă de cercetare de pe apele interioare din Europa. Va fi şi un centru fix cu 18 laboratoare care vor fi în responsabilitatea universităţii noastre”, a declarat rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, Puiu Lucian Georgescu.

În cadrul proiectului vor fi create 22 de locuri de muncă pentru poziţii de înaltă calificare şi zeci de alte locuri pentru diferite specializări.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici