- Home
- Social
- GENEVA, (22.04.2022, 18:54)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai mare şi puternic accelerator de particule din lume a fost repornit după trei ani
Cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume a fost repornit, vineri, după o pauză de mai bine de trei ani, în care au fost făcute lucrări de întreţinere, consolidare şi modernizare.
Urmărește
17158 afișări
Cel mai mare şi mai puternic accelerator de particule din lume a fost repornit după o pauză de mai bine de 3 ani în care a fost închis pentru lucrări de întreţinere, consolidare şi modernizare.
Astfel, vineri, la ora 12:00 „două fascicule de protoni au circulat în direcţii opuse în jurul inelului de 27 de kilometri al acceleratorului de particule Large Hadron Collider la energia de injecţie de 450 de miliarde de electronvolţi (450 GeV)”, a anunţat CERN într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
„Aceste fascicule au circulat la energia de injecţie şi conţineau un număr relativ mic de protoni. Coliziunile de mare intensitate şi de mare energie vor avea loc peste câteva luni”, a declarat şeful departamentului „Beams” al CERN, Rhodri Jones. „Dar primele fascicule reprezintă repornirea cu succes a acceleratorului după toată munca grea depusă în timpul opririi îndelungate”.
„Maşinile şi instalaţiile au fost supuse unor modernizări majore în timpul celei de-a doua închideri de lungă durată a complexului de acceleratoare al CERN”, spune directorul pentru acceleratoare şi tehnologie al CERN, Mike Lamont. „LHC în sine a fost supus unui program de consolidare extins şi va funcţiona acum la o energie şi mai mare şi, datorită îmbunătăţirilor majore aduse complexului de injectoare, va furniza mult mai multe date experimentelor LHC modernizate”.
Fasciculele pilot au circulat în LHC pentru o scurtă perioadă de timp în octombrie 2021. Cu toate acestea, fasciculele care au circulat vineri marchează nu numai sfârşitul celei de-a doua închideri de lungă durată pentru LHC, ci şi începutul pregătirilor pentru patru ani de preluare de date de fizică, care se aşteaptă să înceapă în această vară.
Până atunci, experţii LHC vor lucra non-stop pentru a repune progresiv în funcţiune aparatul şi pentru a creşte în siguranţă energia şi intensitatea fasciculelor înainte de a livra experimentelor coliziuni la o energie record de 13,6 trilioane de electronvolţi (13,6 TeV).
În cadrul acestei a treia runde a LHC, numită Run 3, experimentele maşinii vor colecta date din coliziuni nu numai la o energie record, ci şi într-un număr fără precedent. Experimentele ATLAS şi CMS se pot aştepta fiecare să primească mai multe coliziuni în timpul acestei runde de fizică decât în cele două runde de fizică anterioare la un loc, în timp ce LHCb, care a suferit o renovare completă în timpul opririi, poate spera ca numărul de coliziuni să crească de trei ori. Între timp, ALICE, un detector specializat pentru studierea coliziunilor de ioni grei, se poate aştepta la o creştere de cincizeci de ori a numărului total de coliziuni ionice înregistrate, datorită finalizării recente a unei modernizări majore.
Numărul fără precedent de coliziuni va permite echipelor internaţionale de fizicieni de la CERN şi din întreaga lume să studieze în detaliu bosonul Higgs şi să supună modelul standard al fizicii particulelor şi diferitele sale extensii la cele mai stricte teste de până acum.
Printre alte lucruri pe care le aşteptăm cu nerăbdare în Run 3 se numără funcţionarea a două noi experimente, FASER şi SND@LHC, concepute pentru a căuta fizica dincolo de Modelul Standard; coliziuni speciale proton-heliu pentru a măsura cât de des sunt produse în aceste coliziuni contrapărţile de antimaterie ale protonilor; şi coliziuni cu ioni de oxigen care vor îmbunătăţi cunoştinţele fizicienilor despre fizica razelor cosmice şi despre plasma quark-gluon, o stare a materiei care a existat la scurt timp după Big Bang.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe