Cel mai strălucitor obiect din Univers devorează echivalentul unui soare pe zi

Astronomii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai strălucitor obiect din univers, un quasar cu o gaură neagră în mijlocul său, care creşte atât de repede încât înghite echivalentul unui soare pe zi, scrie AP.

Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Cel mai strălucitor obiect din Univers devorează echivalentul unui soare pe zi

Cel mai strălucitor obiect din Univers are o gaură neagră ce devorează echivalentul unui soare pe zi

Quasarul, care bate recordul, străluceşte de 500 de trilioane de ori mai mult decât soarele. Gaura neagră care alimentează acest quasar îndepărtat este de peste 17 miliarde de ori mai mare decât soarele, a anunţat luni o echipă condusă de australieni în revista Nature Astronomy.

Deşi quasarul seamănă cu un simplu punct în imagini, oamenii de ştiinţă îşi imaginează un loc sălbatic.

Discul rotativ din jurul găurii negre a quasarului - gazul luminos care se învârte şi alte materii provenite de la stelele înghiţite - este ca un uragan cosmic.

„Acest quasar este cel mai violent loc pe care îl cunoaştem în univers”, a declarat autorul principal Christian Wolf de la Australian National University într-un e-mail.

Observatorul European de Sud a reperat obiectul, J0529-4351, în timpul unui studiu al cerului din 1980, dar se credea că este o stea. Nu a fost identificat ca fiind un quasar - nucleul extrem de activ şi luminos al unei galaxii - până anul trecut. Observaţiile efectuate de telescoapele din Australia şi din deşertul Atacama din Chile au decis acest lucru.

„Ceea ce este interesant în legătură cu acest quasar este că se ascundea la vedere şi a fost clasificat anterior greşit ca fiind o stea”, a declarat într-un e-mail Priyamvada Natarajan de la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în studiu.

Aceste observaţii ulterioare şi modelarea computerizată au determinat că acest quasar înghite echivalentul a 370 de sori pe an - aproximativ unul pe zi. Analizele ulterioare arată că masa găurii negre este de 17 până la 19 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru, potrivit echipei. Sunt necesare mai multe observaţii pentru a înţelege rata sa de creştere.

Quasarul se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină şi există încă din primele zile ale universului. Un an-lumină reprezintă 5,8 trilioane de kilometri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici