- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.02.2024, 16:07)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cel mai strălucitor obiect din Univers devorează echivalentul unui soare pe zi
Astronomii au descoperit ceea ce ar putea fi cel mai strălucitor obiect din univers, un quasar cu o gaură neagră în mijlocul său, care creşte atât de repede încât înghite echivalentul unui soare pe zi, scrie AP.
Urmărește
343 afișări
Cel mai strălucitor obiect din Univers are o gaură neagră ce devorează echivalentul unui soare pe zi
Quasarul, care bate recordul, străluceşte de 500 de trilioane de ori mai mult decât soarele. Gaura neagră care alimentează acest quasar îndepărtat este de peste 17 miliarde de ori mai mare decât soarele, a anunţat luni o echipă condusă de australieni în revista Nature Astronomy.
Deşi quasarul seamănă cu un simplu punct în imagini, oamenii de ştiinţă îşi imaginează un loc sălbatic.
Discul rotativ din jurul găurii negre a quasarului - gazul luminos care se învârte şi alte materii provenite de la stelele înghiţite - este ca un uragan cosmic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
„Acest quasar este cel mai violent loc pe care îl cunoaştem în univers”, a declarat autorul principal Christian Wolf de la Australian National University într-un e-mail.
Observatorul European de Sud a reperat obiectul, J0529-4351, în timpul unui studiu al cerului din 1980, dar se credea că este o stea. Nu a fost identificat ca fiind un quasar - nucleul extrem de activ şi luminos al unei galaxii - până anul trecut. Observaţiile efectuate de telescoapele din Australia şi din deşertul Atacama din Chile au decis acest lucru.
„Ceea ce este interesant în legătură cu acest quasar este că se ascundea la vedere şi a fost clasificat anterior greşit ca fiind o stea”, a declarat într-un e-mail Priyamvada Natarajan de la Universitatea Yale, care nu a fost implicat în studiu.
Aceste observaţii ulterioare şi modelarea computerizată au determinat că acest quasar înghite echivalentul a 370 de sori pe an - aproximativ unul pe zi. Analizele ulterioare arată că masa găurii negre este de 17 până la 19 miliarde de ori mai mare decât cea a soarelui nostru, potrivit echipei. Sunt necesare mai multe observaţii pentru a înţelege rata sa de creştere.
Quasarul se află la o distanţă de 12 miliarde de ani-lumină şi există încă din primele zile ale universului. Un an-lumină reprezintă 5,8 trilioane de kilometri.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele