După pandemie, Europa se va pune din nou în mişcare în etape. Potrivit Comisiei Europene, nu ne putem aştepta ca la nivel european, zborurile şi călătoriile să se reia în acelaşi timp, ci depinde de fiecare stat membru în parte şi de situaţia sanitară naţioanlă.
„Este important ca transportul să fie reluat cât mai rapid, pentru ca oamenii să îşi poată relua călătoriile, nu doar în scop turistic, dar şi pentru a-şi vizita familiile sau în scop professional, odată ce economia se reia”, este preciarea făcută de Adina Vălean în timpul dezbaterii din Comisia pentru Transporturi a Parlamentului European.
Sectorul transporturilor este printre cele mai afectare de pandemia de coronavirus. Numai în transportul aerian, Eurocontrol estimează că pierderile vor depăşi 110 miliarde de euro.
Cât despre modul cum vor arăta călătoriile noastre după pandemie, Comisia Europeană spune că elaborează un ghid pe care îl va prezenta în perioada următoare. Printre măsurile care pot fi luate, măsurarea temperaturii la îmbarcare, respectarea normelor de distanţare şi obligativitatea măştilor în transportul în comun sau cu avionul.
În ceea ce priveşte călătoriile şi vacanţele pe care oamenii nu le-au mai putut efectua din cauza pandemiei de coronavirus, Comisia Europeană le cere companiilor să respecte legislaţia europeană şi să le dea clienţilor banii înapoi. Recomandarea vine după ce numeroase companii din turism şi transport au cerut să poată oferi clienţilor vouchere în schimbul banilor, pentru a nu da faliment. Oficialii de Bruxelles spun însă că, înainte ca o astfel de posibilitate să fie luată în calcul, aceste vouchere trebuie să fie mai atractive, să ofere aceleaşi serivicii pentru care clienţii au plătit anterior sau chiar să vină cu o ofertă mai bună pentru clienţi.
Foto: Profimedia