Cel puţin 50 de căprioare au murit otrăvite la Arad: "Este o catastrofă ecologică"
Cel puţin 50 de căprioare au fost găsite moarte în apropierea localităţilor Nădab şi Dorobanţi, din cauza unor otrăvuri împrăştiate pe terenurile agricole, reprezentanţii fondului de vânătoare Nădab spunând că jumătate dintre căprioarele aflate în evidenţa vânătorilor sunt moarte.
Cel puţin 50 de căprioare au murit otrăvite la Arad: "Este o catastrofă ecologică" (Imagine: Thomas Dan/Arhiva Mediafax Foto)
Reprezentanţii Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Crişana, care gestionează fondul de vânătoare din Nădab, afirmă că jumătate din efectivul de căprioare au murit în ultimele 48 de ore, respectiv 40 de animale.
"Este o catastrofă ecologică. La Nădab aveam în evidenţe în jur de 80 de căprioare şi cel puţin 40 sunt deja moarte. Din păcate, mor în continuare şi ne temem că toate exemplarele vor fi decimate. Se pare că au murit otrăvite cu substanţe împrăştiate pentru combaterea rozătoarelor", a declarat vicepreşedintele asociaţiei, Petrică Horga.
Pe terenurile agricole de lângă Dorobanţi au fost găsite 11 căprioare moarte, astfel că numărul cadavrelor ridicate până acum de pe cele două fonduri de vânătoare învecinate este de 51.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
-
Prima amendă prin sistemul e-SIGUR: Permis suspendat pentru vitezoman
Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, Gheorghe Ban, a declarat rezultatele analizelor de laborator vor sosi la începutul săptămânii viitoare, când ar putea fi aflată substanţa care a otrăvit animalele.
Autorităţile au început o anchetă, după ce localnicii din Nădab au găsit căprioare moarte şi au sunat la 112. Până joi, fuseseră ridicate de pe terenuri agricole 35 de cadavre de căprioare.
"Am realizat necropsii şi am constatat că animalele aveau leziuni hemoragice interne foarte severe, care pot fi provocate de anumite substanţe chimice. Am trimis la laborator probe biologice pentru a stabili despre ce substanţe este vorba", declara, joi, Gheorghe Ban.
El spunea că se fac cercetări în fondul de vânătoare din zona Nădab pentru că ar putea exista mult mai multe cadavre în vegetaţie sau în preajma lacurilor.
"Ne temem să nu existe localnici care să ridice cadavrele pentru consumul de carne", declara şeful DSVSA Arad, care îi avertiza pe localnici să nu mănânce din carnea animalelor găsite moarte.
Reprezentanţii Poliţiei Judeţene afirmau că terenurile agricole pe care au fost descoperite căprioarele moarte sunt ale unor localnici din Nădab.
"S-a stabilit că pe terenurile respective au fost împrăştiate substanţe toxice pentru combaterea rozătoarelor", declara purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Arad, Camelia Tuduce.
Proprietarii terenurilor agricole ar putea fi cercetaţi penal pentru distrugere dacă proprietarii fondurilor de vânătoare afectate vor depune plângeri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO