- Home
- Social
- (05.09.2022, 15:10)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele 11 alimente care conţin cel mai mult fosfor
Fosforul este un mineral esenţial care îndeplineşte multe funcţii pentru organismul nostru, aşa că este important să ştim unde îl găsim.
Urmărește
8366 afișări
Cele 11 alimente care conţin cel mai mult fosfor
Până acum câţiva ani, fosforul era considerat elementul esenţial pentru funcţionarea memoriei. Ştiinţa a arătat că nu este cazul. Dar fosforul rămâne un mineral important, care îndeplineşte multe funcţii valoroase pentru corpul nostru, cum ar fi - de exemplu - ajutarea contracţiilor musculare, permiţând nervilor să trimită semnale.
De ce avem nevoie de el?
Fosforul este elementul de construcţie al genelor noastre. De asemenea, ajută organismul să echilibreze şi să utilizeze vitamine şi minerale, inclusiv vitamina D, zinc, iod şi magneziu. În plus, fosforul este implicat în metabolism, în formarea oaselor şi a dinţilor şi ajută la menţinerea pH-ului sângelui în limitele normale, ceea ce este esenţial pentru echilibrul organismului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
Cât trebuie să luăm?
Indicaţiile oficiale sunt clare: „Necesarul zilnic de fosfor este egal cu cel de calciu, adică pentru adulţi este de aproximativ 800 mg; 1000 mg la vârstnici şi 1200 mg la adolescente şi la femeile însărcinate sau care alăptează” În realitate, este rar să suferim de deficienţă de fosfor, deoarece alimentele pe care le consumăm conţine cantităţi moderate.
În orice caz, medicii recomandă să luaţi fosfor, să consumaţi alimente bogate în acesta. Dar fără a exagera.
În ce alimente se găseşte
Mâncarea care umple zilnic masa noastră conţine cantităţi bune de fosfor, cunoscut sub numele de fosfor organic. Principalele surse sunt produsele lactate, carnea roşie, carnea de pasăre, fructele de mare, leguminoasele şi nucile.
Iată 11 alimente care sunt deosebit de bogate în fosfor.
Brânză de vacă. O porţie de o cană conţine aproximativ 358 mg de fosfor (aproape jumătate din doza zilnică recomandată). Disponibilă şi într-o variantă uşoară sau fără lactoză, brânza de vaci este excelentă ca gustare sau ca opţiune proteică pentru masa principală.
Lapte. O cană conţine 272 mg de fosfor. Acest lucru este valabil şi pentru cel fără lactoză, dar nu şi pentru diferitele tipuri de lapte vegetal care sunt din ce în ce mai prezente pe rafturile supermarketurilor. În acest caz, procentele de fosfor variază în funcţie de ingredientul principal.
Iaurt. O sută de grame de iaurt grecesc conţine 130 mg de fosfor. Iaurtul tradiţional conţine puţin mai puţin: aproximativ 100 mg la 100 de grame de produs.
Ou. Două ouă, printre numeroşii nutrienţi, ne asigură şi aproximativ 157 mg de fosfor: aproximativ 20% din doza zilnică recomandată.
Linte, năut şi leguminoase. O sută de grame de linte crudă conţin 370 mg de fosfor, aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Odată fiartă, lintea pierde puţin peste jumătate din ea. Acelaşi lucru este valabil şi pentru năut: fiert au mai puţin decât crud, dar 100 de grame ne garantează în orice caz 150 mg de fosfor.
Seminţe de floarea soarelui. Cu 343 mg de fosfor în 1/4 de cană, seminţele de floarea soarelui sunt printre cele mai bogate alimente în fosfor.
Conserve de ton. Conserva de ton (în apă) conţine 204 mg de fosfor într-o porţie de 100 de grame.
Biban de mare şi biban de mare. O sută de grame de biban de mare garantează un aport de 200 mg de fosfor, un sfert din doza zilnică recomandată. În general, peştele este bogat în fosfor, dar cantităţile depind de diverşi factori precum contaminarea apei şi tipul de dietă (de exemplu hrana folosită în agricultura intensivă).
Cereale. Cerealele integrale sunt, de asemenea, bogate în fosfor. Germenii de grâu au aproximativ 850 mg pe hectogram. Dintre cereale, ovăzul şi grâul sunt în medie mai bogate în fosfor (aproximativ 500 mg la 100 de grame), la fel ca şi quinoa.
Fructe uscate. Fosforul este, de asemenea, abundent în nuci şi seminţe oleaginoase precum dovleacul, floarea soarelui, chia, susanul şi inul, care conţin între 700 şi 1200 mg la 100 de grame.
Carne. Carnea de pasăre, vită, porc şi miel au un conţinut de fosfor în medie între 200 şi 300 mg pe hectogram.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe