- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.09.2011, 11:41)
- Livia Ispas ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele cinci confederaţii sindicale se suspendă din toate comisiile de dialog social şi din CES
Cele cinci confederaţii sindicale au hotărât să se suspende pe perioadă nederminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social (CES), nemulţumiţi de prevederile legale privind dreptul la negocieri colective.
Urmărește
668 afișări
Cele cinci confederaţii sindicale se suspendă din toate comisiile de dialog social şi din CES (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Naţională a Sidicatelor Libere din România - Frăţia şi Confederaţia Sindicală Naţională Meridian au anunţat, miercuri, decizia de a se suspenda pe o perioadă nedeterminată din toate comisiile de dialog social şi din Consiliul Economic şi Social (CES).
Reprezentanţii confederaţiilor sindicale susţin că motivele suspendării sunt generate de poziţionarea, prin Legea 62/2011 a dialogului social, prin cele două forme de manifestare, di şi tripartite, în afara contextului european stabilit prin tratatele Uniunii Europene şi Convenţiei Organizaţiei Internaţionale a Muncii, în sensul asigurării dreptului garantat la negocieri colective.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit acestora, suprimarea prin Legea contractului colectiv de muncă la nivel naţional şi neadoptarea unei reglementări privind stabilirea sectoarelor de activitate au condus la imposibilitatea obţinerii reprezentativităţii partenerilor sociali şi implict la imposibilitatea negocierilor colective la toate nivelurile.
"Protestul celor cinci confederaţii asupra modului în care Guvernul percepe dialogul social di şi tripartit, modificat radical în procedură de urgenţă, are la bază faptul că am constatat că s-a dorit eliminarea dialogului social", a declarat preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, atrăgând atenţia că nici măcar Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social care ar trebui să fie coordonat de premier nu a fost constituit.
Hossu a atras atenţia că aceasta nu este singura neaplicare a cadrului legal şi a explicat că acesta este motivul pentru care cele cinci confederaţii au decis să nu mai participe la nicio comisie de dialog social, nici la comisiile de la Casa Naţională de Pensii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau în Consiliul Economic şi Social.
Preşedintele "Cartel Alfa" a precizat că sindicaliştii solicită un dialog social responsabil, ceea ce înseamnă că actele normative nu ar trebui să mai fie discutate în comisii după ce au fost deja adoptate de Guvern.
"Dacă acest dialog este pur formal, doar ca să se raporteze la Comisia Europeană, nu mai are niciun sens să construim acest tip de dialog", a declarat Hossu.
Liderii sindicali reproşează Executivului şi că nu a luat măsuri de ocupare care erau esenţiale într-o perioadă de criză, precizând că se poate constata doar un mare fiasco, pentru că legislaţia nou adoptată de Guvern "a mutat în cârca salariaţilor efectele crizei şi toate responsabilităţile, iar Guvernul nu-şi asumă nimic ca politică şi responsabilităţi".
Preşedintele CSDR, Ioan Baciu, a declarat că prin abrogarea celor cinci legi care guvernau dialogul social în România s-au suprimat dialogul şi partenerii sociali, dar şi contractul colectiv la nivel naţional.
Liderul sindical a precizat că Legea 62/2011 ar trebui să fie modificată şi armonizată cu directivele Uniunii Europene, dar şi cu Convenţiile Internaţionale ale Muncii.
Baciu a mai spus că odată cu suprimarea ramurilor de activitate s-a creat o nemulţumire totală, pentru că nu mai pot fi încheiate contracte colective.
Sindicaliştii acuză conducerea Ministerului Muncii şi a Consiliului Economic şi Social de o atitudine părtinitoare faţă de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România prin neluarea în considerare a iniţiativelor şi propunerilor celorlalţi parteneri sociali şi a confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional, ceea ce face ca "procesul dialogului social să nu mai fie unul tripartit şi responsabil care să conducă la pacea socială".
În acest context, confederaţiile sindicale solicită premierului Emil Boc întrunirea de urgenţă a Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social care să analizeze şi să identifice soluţii la problemele invocate, inclusiv revizuirea Legii 62/2011 astfel încât dialogul social să devină un instrument real, iar partenerii sociali să-şi poată exercita prerogativele legale.
Sindicaliştii îi transmit premierului că nu vor reveni asupra deciziei de suspendare din toate structurile de dialog social până când nu va avea loc discuţia solicitată şi nu vor fi rezolvate aceste probleme.
Totodată, sindicaliştii au început, miercuri, protestele, nemulţumiţi că nu au fost încheiate negocierile privind stabilirea sectoarelor de activitate.
Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" şi Blocul Naţional Sindical au anunţat că în perioada 21 septembrie - 1 octombrie vor protesta la sediul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
"Negocierile pentru cele 40 sau 41 de sectoare de activitate nu au fost încheiate. Ele au început undeva în mandatul lui Botiş, dar în mandatul lui Lăzăroiu nu au mai fost continuate. Nu suntem de acord cu propunerea guvernului şi ministerului iar termenul a expirat săptămâna trecută. Trebuia să aibă loc nişte negocieri, să se adopte Hotărârea de Guvern şi să se publice în Monitorul Oficial. Trebuie să intervenim pentru că angajatorii nu ştiu unde să-i încadreze şi oamenii riscă să nu-şi primească salariile", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Filialei CNS "Cartel Alfa" Ilfov, Victor Grigorescu.
Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, va discuta joi cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale şi patronale, însă sindicaliştii spun că nu vor renunţa la proteste şi chiar vor cere prelungirea acestora după 1 octombrie dacă nu va fi adoptată hotărârea de guvern privind sectoarele de activitate.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe