- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cele mai importante deserturi turceşti
Cu o tradiţie şi un „know-how” moştenit de sute de ani, bucătăria turcească este apreciată în întreaga lume iar această faimă include şi desertul turcesc.
Cele mai importante deserturi turceşti
Cu arome care variază de la preparat la preparat, deserturile turceşti sunt îndrăgite atât de rezidenţi, cât şi de vizitatori. În ceea ce priveşte popularitatea dulciurilor din Turcia, enciclopedia Taste Atlas a inclus câteva deserturi turceşti celebre în lista „Top 100 de deserturi din lume”. Până în prezent platforma ”Taste Atlas” a listat peste 10.000 de preparate tradiţionale din fiecare ţară de pe glob.
„Baklavaua turcească”
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Baklavaua, probabil cel mai cunoscut desert turcesc, este un produs de patiserie delicios format din straturi de aluat subţire ca foile de hârtie, umplut cu nuci mărunţite fin şi udat cu sirop dulce. Baklavaua şi baklavaua emblematică de la Gaziantep sunt incluse în reţeaua de oraşe creative UNESCO pentru tradiţia sa gastronomică. Baklavaua de la Gaziantep, înregistrată de Comisia UE pentru aroma sa unică este una dintre cele mai importante feluri de mâncare din Turcia în viaţa de zi cu zi. Deşi „baklava” este termenul general pentru patiserie, desertul ia diferite denumiri în funcţie de prepararea si prezentarea lui. De exemplu, „fıstık sarma” (înveliş cu fistic), inclusă în Atlasul Gustului, se referă la un tip de baklava făcută cu fistic. Totodată este şi cea mai preferată umplutură pentru o baklava. Rulat într-o singură foaie de „filo”, fıstık sarma este făcută dintr-o pastă densă de fistic, uneori numită „unt de fistic”.
Un alt desert tradiţional turcesc de referinţă şi inclus în Atlasul Gustului este „kunefe”. Servit fierbinte, künefe are în compoziţie brânză topită, nesărată inclusă între două straturi de aluat „filo” mărunţit sau aluat de griş, apoi stropit cu sirop dulce şi ornat cu fistic zdrobit. Cel mai gustos künefe se găseşte în provinciile din sud-estul Anatoliei din Turcia, iar „antakya künefe”, desertul de renume mondial de la Hatay, a fost înregistrat în UE drept „Indicaţie Geografică Protejată”.
Deserturi tradiţionale tuceşti făcute din lapte
Deserturile cu lapte din Turcia sunt la fel de populare şi delicioase ca şi celelalte deserturi ale ţării. „Fırın sütlaç” (budinca de orez copt) este un desert popular tradiţional turcesc, preparat prin combinarea laptelui, orezului şi zahărului. Budinca se coace, iar suprafata ei arsă se ornează cu scortişoară sau alune. În timp ce acest desert clasic este disponibil în toată ţara, mulţi fani spun că cel mai bun fırın sütlaç este servit în zone turceşti cunoscute pentru producţia de lapte.
Datând din epoca otomană, „kazandibi” (budinca de lapte caramelizat) are o consistenţă moale şi o bază uşor arsă. Numele desertului se referă la fundul ars al cazanului în care este preparat. Kazandibi se face prin arderea stratului inferior de „tavuk göğsü” (budincă de piept de pui), desertul făcut cu piept de pui mărunţit. Cu toate acestea, majoritatea acestor preparate se servesc cu unt, lapte, făină de orez, zahăr şi amidon, cu partea caramelizată deasupra, fără piept de pui mărunţit. Acest fel de mâncare tradiţională este servită cu cafea sau ceai turcesc la fel ca nenumărate alte deserturi turceşti.
În ghidul Atlasului Gusturilor se află şi „maraş dondurma”. Cu o consistenţă densă, o aromă distinctă „maraş dondurma” este un desert preferat în toată Turcia. Secretul acestui desert remarcabil constă în ingredientele sale: îngheţata este făcută cu lapte de la capre hrănite cu ierburi naturale din Kahramanmaraş, în timp ce „salep” aromat provine din rădăcinile orhideelor violete care cresc în zonă.
„İrmik helvası”, un alt desert turcesc de pe Atlasul Gustului, este o parte indispensabilă a culturii culinare din regiunea Anatoliei. Preparat cu mici variaţii în aproape fiecare provincie, felul de mâncare constă din gris, unt, zahăr, lapte şi nuci de pin. Se serveşte adesea fierbinte alături de o linguriţă de îngheţată Maraş rece.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO