Cele mai multe persoane evacuate în urma inundaţiilor, în judeţele Botoşani şi Brăila - VIDEO

Peste 500 de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor, din care 290 în judeţele Botoşani şi 100 în Brăila, a anunţat, duminică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului Cele mai multe persoane evacuate în urma inundaţiilor, în judeţele Botoşani şi Brăila - VIDEO

Cele mai multe persoane evacuate în urma inundaţiilor, în judeţele Botoşani şi Brăila - VIDEO (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

Potrivit datelor transmise de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat de presă, sâmbătă şi duminică au fost evacuate 503 persoane, din care 290 în judeţul Botoşani, 100 în judeţul Brăila, 57 în Neamţ, 30 în Harghita, 25 în judeţul Bacău şi o persoană în Vrancea.

În urma inundaţiilor au fost afectate 85 de localităţi din judeţele Alba, Bacău, Botoşani, Brăila, Cluj, Covasna, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ialomiţa, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Sălaj, Suceava, Teleorman, Tulcea, Vaslui şi Vrancea. O persoană a decedat în judeţul Vrancea şi o alta este dată dispărută în judeţul Bacău.

Patru obiective socio-economice, 660 de gospodării şi anexe gospodăreşti, 39 curţi şi grădini, 103 subsoluri şi 740 locuinţe au fost inundate. De asemenea, au mai fost afectate patru drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene, 26 drumuri comunale, 13 poduri, 24 de podeţe, 20 de punţi pietonale, 220 de fântâni, precum şi 3.140 de hectare de păduri, 2.107,3 hectare de păşuni şi fâneţe şi 790,7 hectare de teren arabil, a precizat IGSU.

Potrivit sursei citate, 15 localităţi din judeţele Cluj şi Harghita au probleme în alimentarea cu energie electrică, din cauza avarierii parţiale a două linii de medie tensiune, pecum şi a 45 de posturi de transformare.

Datele au fost prezentate şi de ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, în videoconferinţa de la Guvern cu prefecţii. Ministrul a precizat că cel mai afectat este judeţul Bacău, cu 28 localităţi inundate.

"Avem o persoană decedată în Vrancea şi una dispărută în Bacău, iar totalul începând cu 23 iunie ajunge astfel la cinci persoane decedate şi cea din urmă dispărută", a spus Blaga.

Probleme sunt înregistrate şi în Brăila, ca urmare a creşterii Dunării, unde au fost evacuate 100 de persoane, la Galaţi, unde Dunărea are o tendinţă de creştere apropiată de o cotă istorică, şi la Tulcea.

O nouă avertizare de ploi şi inundaţii va fi emisă luni dimineaţa, la ora 9.00, pentru judeţe din nord-estul ţării, atenţionări care vor fi actualizate pe parcursul a trei zile, a declarat, duminică, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

El a arătat că judeţele care, în următoarele trei zile, trebuie să acorde o atenţie deosebită cantităţiilor de precipitaţii sunt Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţ, Iaşi, Covasna, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău.

Directorul Institutulul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu, a arătat că este instituit cod roşu pe Oltul superior, pe râul Negru şi pe Homoroad, şi că urmează în câteva ore să fie instituit cod roşu şi pe Prut, sectorul Oroftiana-Rădăuţi Prut.

"Vine al doilea val de viitură, mai mare decât cel anterior. Avem cod de inundaţii pe sectoare restrânse de râu, ca Târnava Mare. Pe restul râurilor, pe Siret şi Trotuş, nivelurile sunt la cotele de atenţie, iar până luni pot să intre deja în cotele normale", a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, Dunărea înregistrează un debit de 12.900 de metri cubi pe secundă, iar luni şi marţi va atinge un maxim de 13.200 de metri cubi pe secundă.

"Vor fi probleme mai deosebite în zona Brăila, Galaţi şi către Deltă, pentru că prognoza indică debite de peste 16.000 de metri cubi pe secundă la Galaţi şi sectorul aval de Galaţi", a adăugat directorul INHGA.

Video Stirileprotv.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici