Cele şase nave ale grupării NATO Standing Maritime Group-2 fac o escală la Constanţa

Cele şase nave ale grupării NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2), care desfăşoară exerciţii în Marea Neagră, fac o escală, de vineri până duminică, în Portul Constanţa, militarii urmând să viziteze diferite obiective, să participe la întreceri sportive şi la plantarea a o mie de puieţi.

Urmărește
311 afișări
Imaginea articolului Cele şase nave ale grupării NATO Standing Maritime Group-2 fac o escală la Constanţa

Cele şase nave ale grupării NATO Standing Maritime Group-2 fac o escală la Constanţa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Condusă de contra-amiralul Brad Wiliamson, SNMG-2 este una dintre cele patru grupări navale multinaţionale ale Alianţei Nord-Atlantice şi este alcătuită din fregatele HMCS Fredericton - Canada, TCG Turgutreis - Turcia, ITS Aliseo - Italia şi Regina Maria - România, crucişătorul american USS Vicksburg - nava comandant şi nava auxiliară FGS Spessart din Germania, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gruparea navală se află în Marea Neagră în luna martie şi face o escală în Portul Constanţa de vineri până duminică.

Contra-amiralul Brad Williamson a mulţumit, într-o conferinţă de presă organizată la bordul navei comandant USS Vicksburg, pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi, afirmând că securitatea şi stabilitatea pe flancul de est al Europei sunt foarte importante pentru toate navele care au posibilitatea de a desfăşura exerciţii în apele internaţionale ale Mării Negre.

El a spus că este o oportunitate unică de a vizita Constanţa, iar el, fiind pasionat de istorie, intenţionează să viziteze siturile arheologice ale oraşului.

"Mă aflu aici pentru prima dată şi abia aştept să vizitez partea istorică a oraşului", a spus Williamson.

Întrebat ce părere are despre exerciţiile de amploare pe care Rusia le pregăteşte în Marea Neagră, Brad Wiliamson a spus că este dreptul acestei ţări de a le face.

"Nu au decât să le facă (exerciţiile - n.r.) Exerciţiile noastre nu au scopul de a fi provocatoare, ci de a întări alianţa dintre statele noastre", a spus şeful SNMG-2.

El a povestit că şi în drumul pe care vasele grupării l-au parcurs către Constanţa au întâlnit nave ruseşti şi avioane de luptă, dar niciodată nu au reprezentat o ameninţare.

"Am văzut câteva unităţi ruseşti, atât aparate de zbor, cât şi nave de suprafaţă, care operau în zonă, în apele internaţionale. Aşa cum sunt liberi să o facă, din moment ce au graniţă la Marea Neagră, şi aşa cum şi noi operăm în calitate de aliaţi NATO, cu partenerii noştri din zona Mării Negre. (...) Ne aşteptam să vedem unităţi ruseşti chiar de la intrarea în Marea Neagră şi am întâlnit imediat unităţi de suprafaţă. Operau în mod profesinist, în aria vizuală a unităţilor noastre şi în niciun moment nu am simţit că ar periclita siguranţa vaselor ori echipajelor noatre. Au acţionat în conformitate cu reglementările internaţionale, aşa cum au făcut-o şi unităţile noatre. Am văzut şi un aparat de zbor rusesc în imediata apropiere a navelor noastre, dar în niciun moment nu au făcut vreo manevră care să ne pună siguranţa în pericol", a declarat contra-amiralul Brad Wiliamson.

Pe parcursul escalei în România sunt programate vizite ale oficialilor militari străini la Comandamentul Flotei, întreceri sportive între marinarii români şi străini, organizate la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", precum şi vizite ale membrilor echipajelor la Muzeul Marinei Române.

Sâmbătă, marinarii americani, canadieni, germani, italieni, turci şi români vor planta, împreună cu membrii Corpului Voluntarilor Gărzii Naţionale de Mediu, 1.000 de puieţi în zona Mănăstirii "Sfânta Elena" de la Mare (Costineşti). Puieţii vor fi plantaţi pe sectorul de drum care leagă mănăstirea de ţărmul mării.

Reprezentanţii Statului Major al Forţelor Navale ale României spun că prin acestată acţiune comună a militarilor şi voluntarilor se doreşte marcarea a două momente importante din istoria ţării: anul acesta se împlinesc 155 de ani de la înfiinţarea Marinei Militare Române moderne de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1860) şi 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi mai multe state, actuale membre NATO, precum Belgia, Franţa, Germania, Grecia, Marea Britanie, Olanda şi SUA (1880). În acest sens, din cei 1.000 de puieţi, vor fi plantate două grupuri distincte, unul format din 155 şi altul din 135 de puieţi.

Navele militare din gruparea navală NATO Standing Maritime Group-2 (SNMG-2) vor ridica ancora din Portul Constanţa luni, continuându-şi acţiunile pe mare. Acestora li se vor alătura, din partea Forţelor Navale Române, două corvete, două nave purtătoare de rachete, fregata Mărăşeşti şi trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române, pentru a realiza împreună exerciţii de luptă antisubmarin şi împotriva aeronavelor inamice, exerciţii de respingerea atacului unor nave şi ambarcaţiuni rapide inamice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici