- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, oprită marţi seara din cauza furtunii
Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a fost oprită marţi seara din cauza furtunii puternice, care a întrerupt legătura unităţii cu sistemul energetic naţional, dar fără a afecta alimentarea consumatorilor, iar cele două reactoare se află în procedura de repornire şi vor ajunge, joi, la capacitatea normală de funcţionare.
Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, oprită marţi seara din cauza furtunii (Imagine: Mediafax Foto)
"În seara zilei de marţi, pe fondul unei furtuni violente din zona Cernavodă, care a indus perturbaţii în sistemul de evacuare a puterii electrice, ambele unităţi ale CNE Cernavodă au fost deconectate de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) şi oprite controlat, toate sistemele funcţionând conform cerinţelor de proiectare", se arată într-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei.
Nuclearelectria a anunţat că cele două grupuri vor atinge criticitatea joi dimineaţa, iar sincronizarea la SEN va avea loc în aceeaşi zi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Dispecerul Energetic Naţional, unitate din cadrul operatorului sistemului de transport al electricităţii Transelectrica, a compensat oprirea celor două reactoare prin pornirea unor grupuri termoelectice la Drobeta, Mintia, Rovinari, Craiova 2, Bucureşti Sud, Doiceşti, Brăila şi Iernut.
"Pentru compensarea de durată s-a luat un ajutor de avarie de 100 MW începând cu ora 22:00 din 22 aprilie până la ora 7:00 din 23 aprilie. (...) Liniile de 400 kV declanşate au fost repuse în funcţiune după eveniment. Nu au fost consumatori întrerupţi", se arată într-un comunicat al Transelectrica.
Potrivit companiei, furtuna a avariat liniile electrice de 400 kV adiacente staţiei de transformare de 400 kV Cernavodă şi cele două reactoare nucleare, însumând o producţie de circa 1.400 MW.
"Menţionăm că nu au existat emisii sau deversări periculoase pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător", se menţionează în comunicatul Nuclearelectrica.
Directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica, a declarat agenţiei MEDIAFAX că furtuna din zona Cernavodă, judeţul Constanţa, a rupt mai multe linii electrice, care fac legătura între centrală şi SEN, astfel că cele două grupuri au fost deconectate.
"Liniile au fost restabilite, iar cele două grupuri îşi vor relua activitatea în termenul specific de 36 de ore, urmând ca sincronizarea la SEN să fie făcută în 8-10 ore, respectiv joi seara", a spus Chirica.
Peste 20 de localităţi din judeţul Constanţa au fost afectate de furtuna puternică de marţi seară, acoperişurile unor case fiind smulse de vânt, iar zeci de copaci s-au prăbuşit. Cele mai afectate localităţi au fost Cernavodă, Coslugea, Oltina şi Ostrov.
Centrala de la Cernavodă funcţionează cu două reactoare şi asigură aproximativ 18% din consumul energetic naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO