- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.04.2014, 19:30)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centru de cercetare boli infecţioase, unic în Europa Centrală şi de Est, realizat la Institutul Balş
Institutul "Matei Balş" va avea, până la sfârşitul anului 2015, un centru de cercetare biomeoleculară aplicată bolilor infecţioase, unic în Europa Centrală şi de Est, realizat din fonduri europene în valoare totală de peste 49 de milioane lei, a spus managerul instituţiei Adrian Streinu-Cercel.
Urmărește
633 afișări
Centru de cercetare boli infecţioase, unic în Europa Centrală şi de Est, realizat la Institutul Balş (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)
"Astăzi (miercuri, n.r.) am lansat proiectul Centrului Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase care va fi un centru unic în Europa Centrală şi de Est. Centre similare se mai găsesc în Franţa, Germania şi Marea Britanie. Noi aici vom studia o serie de virusuri cu impact deposebit pentru populaţie, o serie de mutaţii făcute de aceste virusuri şi aici vorbim inclusiv de virusul hepatitic C, pentru care, în momentul de faţă, se recunoaşte o terapie care vindecă infecţia cu virus hepatitic C şi efectiv vindecă pacientul de hapatita cronică cu virus hepatitic C, inclusiv ciroza. Şi în acest context am făcut deja demersuri pentru achiziţia unor echipamente. Cercetătorii tineri vor avea o platformă de lucru foarte bine pusă la punct astfel încât să fie compatibili cu cercetătorii din alte ţări inclusiv din Statele Unite", a declarat profesorul Streinu-Cercel, miercuri, cu ocazia lansării proiectului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Donald Trump afirmă că pregăteşte o întâlnire cu Vladimir Putin pentru a discuta despre războiul din Ucraina
-
Adrian Sârbu: Ordonanţa-trenuleţ nu va rezolva nimic. Bugetul României e o cutie neagră urât mirositoare. Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
El a mai spus că în acest centru vor putea fi diagnosticate boli pentru identificarea cărora "pacienţii erau purtaţi pe drumuri de la o unitate la alta".
"De asemenea, tot acest centru va avea posibilitatea să aducă în discuţie noi agenţi patogeni care să poată fi coroboraţi cu o serie de boli care în momentul de faţă nu recunosc o cauză infecţioasă. Se ştie că, în cursul anilor, s-a dovedit cât se poate de clar că ulcerul este dat de o bacterie. Apoi, infarctul miocardic este dat şi de o bacterie atipică. Ca atare, foarte multe lucruri şi-au dovedit etiologia infecţioasă. Cine îşi face iluzii că va scăpa de boli infecţioase curând se amăgeşte", a mai spus managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş".
Centrul de cercetare va avea două paturi cu izolare totală pentru pacienţi cu risc major pentru comunitate, cu boli cum ar fi febră hemoragică sau ciumă.
"Ciuma este o boală cauzată de şobolani, care există în multe ţări inclusiv în SUA. În România, şobolanii nu sunt contaminaţi aşa că nu avem acest bacil care are un indice de contagiozitate de sută la sută. Bacilul este sensibil la gentamicină, dar trebuie rapid diagnsoticat şi izolat. Cele mai mari grave boli sunt cele hemoragice cauzate de virusul ebola, virusul Lassa şi hantavirusuri. Nu am avut niciodată, ebola care acum este mai răspândită în Africa, dar trebuie să fim pregătiţi mai ales că se transmitere aerogen. În momentul când un astfel de agent intră într-un areal, lucrurile se complică foarte mult din punct de vedere al sănătăţii publice", a mai menţionat medicul.
În prezent, proiectul centrului de cercetare este în faza de redactare, care va fi gata în două luni, apoi urmează licitaţia pentru construcţie şi pentru echipamente. Sediul centrului va fi înălţat pe o clădire de două etaje, deja existentă în curtea Institutului Balş, care găzduieşte laboratoare. Construcţia şi achiziţia de echipamente vor fi finalizate în acest an, potrivit lui Streinu-Cercel, care a adăugat că echipamentele vor fi şi utilizate până la sfârşitul anului.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că va aproba 13 posturi pentru cercetători în acest centru şi va asigura finanţarea lor. În prezent, în Institutul Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş" lucrează şase cercetători.
Obiectivul general al Centrului Român de Cercetare Biomoleculară Aplicată Bolilor Infecţioase este dezvoltarea capacităţii de cercetare medicală, prin realizarea unei infrastructuri moderne şi actuale în scopul creşterii calităţii şi eficienţei cercetării clinice şi a îmbunătăţirii sănatatii publice.
Beneficiarii direcţi sunt pacienţii Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş", în medie de peste 180.000 pe an, dar şi angajaţii - medici şi cercetători - care vor lucra în cele şapte laboratoare modenizate ale centrului de cercetare.
Proiectul are o valoare totală de 49.231.110 de lei. Valoarea totală eligibilă este de 40 de milioane de lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională - 34.104.000 de lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional - 5.896.000 de lei. TVA, considerată cheltuială eligibilă, este în cuantum de 9.231.110,40 lei.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk: Am epuizat suma cumulativă a cunoștințelor umane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce faci atunci când nu te vede nimeni? Locuitorii din Utah au cele mai multe curiozități și se informează despre sex
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
CANCAN.RO
Dr. Vlad Ciurea avertizează: Care este ELECTROCASNICUL care ne distruge creierul, fără să ne dăm seama
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe