Centru de îngrijire pentru copii cu tulburări de dezvoltare, inaugurat în premieră la Bucureşti

Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr.Constantin Gorgos" din Capitală a inaugurat, joi, Centrul de Îngrijire pntru Copii cu Tulburări de Spectru Autist, proiect finanţat printr-un program norvegian de cooperare, care va oferi copiilor cu tulburări de dezvoltare îngrijire medicală şi terapie educaţională.

Urmărește
536 afișări

"Este vorba despre un centru de excelenţă unic pentru copii cu tulburări din spectrul autist, unde aceştia pot primi suportul de care au nevoie atât ei, cât şi familiile lor", a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele ASSMB, Marius Savu.

Proiectul "Centrul de Îngrijire pentru Copii cu tulburări în dezvoltarea psihomotorie" este unul dintre cele cinci proiecte din domeniul sănătăţii pentru care s-au primit fonduri.

Prin Memorandumul de Înţelegere între Guvernul Norvegiei şi Guvernul României, pentru "Programul de Cooperare Norvegian pentru creştere economică şi dezvoltare durabilă" (PCN), semnat la Oslo în 2007, România a primit fonduri în valoare de 48 milioane euro pentru un număr de 29 de proiecte, dintre care cinci vizează sectorul de sănătate.

Grantul acordat prin acest program, este în valoare de 2,9 milioane euro, valoarea totală a proiectului fiind de 3.632.200 euro.

Implementarea programului a început în 30 aprilie 2009 şi s-a finalizat în 30 aprilie 2011 şi a avut ca scop instituirea de facilităţi pentru toate cererile de servicii venite din întreaga ţară.

În 2007, în Spitalul de Psihiatrie Titan "Dr. Constantin Gorgos" furnizarea serviciilor pentru copii cu tulburări de dezvoltare se realiza prin Staţionarul de Zi Copii, cu o capacitate de 50 de locuri. Aici se asigurau servicii medicale pentru 250 de copii, într-un spaţiu insuficient şi cu doar şapte angajaţi dintre care un singur medic.

"În Bucureşti, care are trei milioane de locuitori, nu exista la acel moment niciun centru pentru îngrijirea copiilor cu tulburări de dezvoltare care să poată oferi o abordare complexă medicală, psihologică şi educaţională. De asemenea evoluţia TSA la nivel naţional are o incidenţă mare, astfel: din 4-5 pacienţi la 10 mii de locuitori, a crescut la 10 pacienţi la 10 mii de locuitori, ceea ce înseamnă că la nivel naţional, în România, sunt peste 20 mii persoane cu disabilităţi de învăţare, din care 10% sunt în Bucureşti. Acest proiect este primul, la nivel naţional, care oferă o abordare complexă şi specializată", potrivit unui comunicat.

Scopul proiectului a fost acela de a oferi un spaţiu adecvat, incluzând toate facilităţile necesare pentru diagnosticarea şi îngrijirea copiilor cu TSA şi în acest cadru să dezvolte servicii medicale, psihologice şi educaţionale, astfel încât aceştia să capete cele mai bune îndemănări şi abilităţi, pentru a se putea integra mai bine în comunitate şi a-şi putea îmbunătăţi calitatea vieţii lor şi a familiilor lor.

În cadrul proiectului a fost construită o clădire care include spaţii pentru diagnostic medical şi psihologic, activităţi terapeutice (terapie prin joc, prin artă, educaţională, ocupaţională), logopedie, spaţii pentru activităţi fizice (kinetoterapie, hidroterapie, etc.), psihoterapia familiei, activităţi de training pentru părinţi. Clădirea include şi o arie rezidenţială pentru cazarea părinţilor care sunt din provincie, ai căror copii se vor afla în programul terapeutic precum şi o structură de spitalizare continuă, prevăzută cu 25 de paturi .

De asemenea, a fost dezvoltată o curriculă de instruire, bazată pe experienţa partenerilor norvegieni şi formarea profesională a echipelor multidisciplinare specializate. În luna noiembrie 2009 a avut loc prima întâlnire de consultare cu experţii norvegieni. S-au stabilit datele care au fost incluse în ghidul de intervenţie în TSA, cât şi materialele de instruire pentru un plan complet de pregătire a echipelor multidisciplinare, arată comunicatul Spitalului Gorgos.

Totodată prin acelaşi proiect au fost instruiţi 200 de specialişti din toată ţara (medici, psihologi, psihopedagogi, asistenţi sociali, asistenţi medicali, logopezi, kinetoterapeuţi, pediatri, în baza suportului de curs acreditat de colegiile profesionale.

Conform cu termenii şi condiţiile grantului, 46 de specialişti instruiţi au obţinut certificatul de absolvire în urma examinării finale, după o instruire timp de şase luni.

"În prezent promotorul proiectului, Spitalul de Psihiatrie Titan «Dr. Constantin Gorgos» a demarat toate procedurile de includere a Centrului de Ingrijire pentru Copii cu Tulburari de Spectru Autist in structura organizatorică a unităţii sanitare, urmând ca centrul să devină funcţional, după aprobarea Statului de Funcţii pentru specialiştii care vor lucra în centru cu avizul Ministerului Sănătăţii şi aprobarea de către Administraţia Spitalelor şi a Serviciilor Medicale Bucureşti. Finanţarea centrului se poate realiza atât prin fonduri de la FNUASS cât şi prin transferuri de la bugetul de stat", arată documentul.

Innovation Norway a pus la dispoziţia spitalului oferta de finanţare utilizată exclusiv pentru a acoperi costul eligibil al proiectului, în valoare de 2,9 milioane euro. Co-finanţarea s-a realizat de la Bugetul de Stat prin Ministerul Sănătăţii din România în valoare de 3,740 milioane lei.

Partenerul în proiect este ONG-ul norvegian Voskne for Barn (adulţi pentru copii) – organizaţie naţională bazată pe membrii care lucrează în domeniul sănătăţii mintale a copiilor. Voskne for Barn lucrează atât cu copii, cât şi cu adolescenţi, părinţi şi profesionişti şi acoperă promovarea sănătăţii, prevenţia şi reabilitarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici