- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centru unde studenţii, rezidenţii şi medicii pot exersa intervenţii pe manechine, inaugurat la Cluj
Un centru de aptitudini practice şi simulare în medicină, unde studenţii, rezidenţii şi medicii pot exersa diverse tehnici şi intervenţii - de la injecţii la naşteri - pe manechine programate să prezinte simptome şi reacţii similare celor reale a fost inaugurat la UMF Cluj-Napoca.
Centru unde studenţii, rezidenţii şi medicii pot exersa intervenţii pe manechine, inaugurat la Cluj (Imagine: Shutterstock)
"Centrul de aptitudini practice şi simulare în medicină inaugurat la UMF Cluj-Napoca este cel mai modern şi complex centru de profil şi singurul din România care reuneşte simulări pentru diverse manopere şi tehnici medicale pentru majoritatea disciplinelor. A fost creat cu scopul de a se ajunge ca elemente practice ale activităţii medicale să poată fi însuşite în laborator pe manechine şi echipamente, şi nu direct pe bolnav. Faptul că poţi repeta de câte ori este nevoie un gest dintr-o operaţie chirurgicală pentru a-l efectua corect, fără a lucra direct pe om, este elementul de bază al unei educaţii moderne", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Constantin Ciuce.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Potrivit acestuia, centrul are ca scop creşterea siguranţei pacientului şi a actului medical, oferind studenţilor, rezidenţilor şi medicilor specialişti posibilitatea de a-şi însuşi sau consolida aptitudinile practice.
"Se vor simula, cu ajutorul unor manechine, situaţii clinice identice cu cele reale, dar şi situaţii care presupun urgenţe medicale majore. Investiţia în noul centru se ridică la 4,5 milioane de euro, fondurile fiind asigurate din venituri proprii ale UMF", a spus Ciuce.
Centrul de simulare se întinde pe o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi este format din patru laboratoare - imagistică, prim-ajutor şi resuscitare pentru adulţi şi copii, nursing şi intervenţii chirurgicale - în care se vor studia tehnici chirurgicale de bază sau avansate, chirurgie minim invazivă, microchirurgie, endoscopie, obstretică, terapie intensivă sau anestezie.
"Acest centru va permite medicului să experimenteze situaţii de criză, în baza unor scenarii care repetă identic situaţia din spitale. Dacă un medic ştie exact ce are de făcut simulând pe manechine, creşte gradul de pregătire al acestuia. Acest centru va fi de ajutor şi rezidenţilor, care vor învăţa noţiuni de bază pentru chirurgie, de exemplu, gesturile pentru o intervenţie chirurgicală", a spus rectorul UMF Cluj-Napoca.
Ciuce şi-a exprimat speranţa că în decurs de trei-patru ani noul centru va deveni unul european, de referinţă în domeniu.
Manoperele clinice care pot fi simulate se referă la montarea unei perfuzii, suturi, naşteri pe cale naturală, puncţii lombare, resuscitare, injecţii, inserarea unui cateter urinar.
"În cadrul centrului avem manechine bărbaţi, femei şi copii, pe care pot fi simulate diferite scenarii de boli, precum şi un laborator pentru efectuarea unor operaţii, astfel încât studenţii, rezidenţii şi medicii specialişti pot să efectueze un training cât mai aproape de o situaţie reală medicală", a precizat Constantin Ciuce.
În centru este expus, printre altele, un manechin-bărbat care poate fi programat computerizat să aibă diverse simptome similare celor reale, întâlnite într-o clinică.
"Putem simula un scenariu cu un pacient care suferă de astm. Manechinul respiră, transpiră, lăcrimează, tuşeşte, poate să aibă convulsii, exact ca într-un caz real. Studentul sau rezidentul îi poate face o injecţie, iar soluţia este analizată de manechin dacă este corect administrată, iar manechinul reacţionează în consecinţă. Dacă soluţia din injecţie nu e corectă, pacientul are reacţii adverse, iar medicul îşi poate da seama unde a greşit şi poate repeta operaţiunea", a declarat pentru MEDIAFAX medicul ATI Dan Dârzu.
De asemenea, în centru se găseşte un manechin care prezintă diverse răni şi arsuri, astfel încât un medic de urgenţă poate învăţa cum să aplice un tratament adecvat.
Cursurile din cadrul centrului de simulare se adresează studenţilor UMF, rezidenţilor şi medicilor, vor începe în primăvara anului 2012, sunt gratuite şi vor fi coordonate de cadre didactice cu notorietate naţională şi internaţională.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO