- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.04.2014, 16:35)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Centrul de plasament nr. 3 Galaţi are şi tineri peste 18 ani şi nu respectă standarde şi proceduri. Rezultatul verificărilor Corpului de control al ministrului Muncii
Centrul de plasament nr. 3 din Galaţi, verificat de corpul de control al ministrului Muncii, are în grijă şi tineri de peste 18 ani, deşi este destinat minorilor, are dormitoare cu mai multe paturi decât prevăd standardele, însă nu şi proceduri pentru gestionarea cazurilor de abuz asupra copilului.
Urmărește
1592 afișări
Centrul de plasament nr. 3 Galaţi are şi tineri peste 18 ani şi nu respectă standarde şi proceduri. Rezultatul verificărilor Corpului de control al ministrului Muncii (Imagine: Shutterstock)
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei, Sociale şi Persoanelor Vârstnice informează, marţi, că în urma verificărilor făcute de corpul de control al ministrului Muncii, Rovana Plumb, au fost identificate mai multe nereguli şi lipsa unor proceduri şi la nivelul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump ar putea transforma piața tehnologică. Cum va fi sprijinit Musk?
-
Războiul din Ucraina, ziua 989. Putin spune că propunerile lui Trump privind Ucraina merită atenţie / SUA vor trimite Kievului 6 miliarde de dolari în ajutor militar până la finalul mandatului lui Biden
-
După Moldova o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
-
„Olaf este un prost”. După politica americană, Musk intră şi în cea europeană cu un atac la cancelarul german
În ce priveşte decizia de destituire din funcţie a şefului de centru, MMFPSPV precizează că aspectele care ţin de relaţiile contractuale dintre angajaţii Centrului de Plasament nr. 3 Galaţi şi DGASPC, singura instituţie care se poate pronunţa cu privire la procedura aplicată, oportunitatea şi legalitatea desfacerii unui contract de muncă este instanţa judecătorească, aşa cum prevede Codului Muncii.
"Rolul MMFPSPV este de a verifica dacă este respectată aplicarea unitară a legislaţiei în domeniul protecţiei copilului şi de a propune măsuri de remediere a deficienţelor, în situaţia în care acestea sunt constatate. Astfel, în urma controlului efectuat la Centrul de Plasament nr. 3, Galaţi, Corpul de Control al ministrului a constatat deficienţe de aplicare a legislaţiei în ceea ce priveşte stabilirea unor proceduri clare de intervenţie în caz de abuz/neglijare a copilului şi pregătirea personalului din respectivul Centru, în ceea ce priveşte sesizarea/intervenţia în astfel de situaţii", arată ministerul, într-un comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.
Astfel, deşi legislaţia în vigoare prevede că Serviciul Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere, care funcţionează la nivelul DGASPC Galaţi, are rolul de a interveni în evaluarea detaliată a suspiciunii de abuz şi să confirme sau să infirme acest lucru, acest demers nu a fost întreprins.
În acest context, Corpul de Control al Ministrului a propus DGASPC Galaţi introducerea obligativităţii Serviciului Abuz, Neglijare, Trafic, Migraţiune, Repatriere de a interveni în evaluarea şi, dacă este cazul, soluţionarea cazurilor de abuz semnalate, din Centrul de Plasament nr. 3.
De asemenea, obligativitatea verificării oricărei suspiciuni de abuz din partea acestui Serviciu nu s-a regăsit în procedurile de lucru, motiv pentru care Corpul de Control a propus şi revizuirea metodologiei de organizare şi funcţionare a Serviciului de intervenţie în situaţii de abuz, neglijare, trafic, migraţiune, repatriere pentru a fi în acord cu prevederile H.G. nr. 49/2011- anexa 1.
MMFPSPV mai precizează că, potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care abuzul, neglijarea, exploatarea şi orice formă de violenţă asupra copilului a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze de îndată organele de urmărire penală şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa.
"Prin urmare, la nivelul DGASPC Galaţi trebuia să existe o procedură care să cuprindă paşii ce trebuie parcurşi, astfel încât toţi angajaţii să cunoască aceste prevederi şi să ştie în ce fel trebuie să intervină", se mai arată în comunicat.
Corpul de Control a propus întocmirea şi aprobarea unei proceduri în cazurile de săvârşire/suspiciune de violenţă asupra copilului de către personalul din serviciile pentru copii, din subordinea DGASPC Galaţi, introducerea în fişele de post ale personalului care interacţionează cu copilul, din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, a obligativităţii semnalării cazurilor de abuz la DGASPC Galaţi şi instruirea personalului din cadrul Centrului de Plasament nr. 3, cu privire la procedurile pentru protecţia copilului împotriva abuzurilor, prevenirea, identificarea, semnalarea suspiciunilor sau acuzaţiilor de abuz asupra copiilor.
Conform standardului 19 din Ordinul nr. 27/2004 pentru aprobarea Standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecţia copilului de tip rezidenţial pentru copiii cu dizabilităţi, personalul trebuie ajutat să dezvolte relaţii bazate pe sinceritate şi respect faţă de copi, întrucât aceştia au nevoie de afecţiune.
Astfel, Corpul de Control a propus instruirea personalului din Centrul de Plasament nr. 3 Galaţi cu privire la procedurile privind relaţia personalului cu copiii, pentru încurajarea relaţiilor bazate pe sinceritate şi respect faţă de beneficiari.
În timpul verificărilor făcute, Corpul de Control a constatat că în trei dintre dormitoare era depăşit numărul de paturi admis, acolo fiind îngrijite şi persoane cu vârsta de peste 18 ani, deşi centrul este destinat îngrijirii copiilor.
În acest sens, s-a cerut transferarea beneficiarilor adulţi într-un centru adecvat şi amenajarea dormitoarelor cu respectarea standardelor în vigoare.
O altă abatere constată se referă la evaluarea copiilor din centru, lucru care ar trebui să se facă conform prevederilor art. 72 şi art. 73, din Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectiv trimestrial.
"Cu toate acestea, la Centrul din Galaţi acest demers era realizat la intervale de timp mai mari", mai informează MMFPSPV, precizând că s-a cerut ca reevaluările situaţiilor copiilor din centre să aibă loc trimestrial.
MMFPSPV mai precizează că, având în vedere faptul că DGASPC este instituţie descentralizată, care funcţionează în subordinea Consiliului Judeţean, raportul Corpului de Control al Ministrului Muncii, cu măsurile propuse, va fi trimis şi Consiliului Judeţean Galaţi.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată de Pro TV la 6 aprilie, că ia în calcul instalarea de camere de supraveghere în centrele de plasament pentru copii şi în cele pentru bătrâni, pentru a preveni abuzurile la care ar putea fi supuşi aceştia.
Subiectul camerelor de supraveghere în centre a fost atins în contextul cazului fostei directoare a Centrului de plasament nr. 3 din Galaţi care şi-a înregistrat angajatele în timp ce acestea certau şi ameninţau copiii.
Cu acelaşi prilej, Rovana Plumb a spus că, în opinia ei, fosta directoare a procedat "foarte bine".
Fosta directoare de la Centrul de plasament nr. 3 din municipiul Galaţi a realizat mai multe înregistrări audio în care îngrijitoarele din unitate îi ceartă şi le vorbesc urât copiilor instituţionalizaţi, după ce, susţine aceasta, la sfârşitul anului 2013, a aflat despre practicile abuzive împotriva minorilor de la o fetiţă internată care i-a cerut explicaţii cu privire la o serie de cuvinte obscene auzite în centru.
"Am constatat abuzuri fizice însemnând bătăi cu palma, cu diferite obiecte contondente - lingură, băţ - şi abuzuri emoţionale de genul unor apelative indecente adresate copiilor", a declarat femeia, care a lucrat nouă ani în centrul respectiv.
După realizarea înregistrărilor audio, fosta directoare a centrului a sesizat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi, care a declanşat o anchetă în acest caz. În urma anchetei demarate de DGASPC Galaţi, una dintre infirmierele din centru a fost concediată.
Din înregistrări reiese că infirmierele îi jignesc pe copiii cu dizabilităţi, folosesc cuvinte obscene şi îi ameninţă cu bătaia.
"Bă, tăceţi din gură că vă bat, azi e ziua voastră! Stai că scot eu un băţ acum, las că te omor eu"! sau "Ce vrei fă? Îţi trebuie bărbat, fă, dă-i drumu că te leg", se aude într-o înregistrare.
Într-o altă înregistrare, o îngrijitoare povesteşte alteia cum a bătut cu palma un copil din centru, apoi l-a lovit cu o lingură peste mâini: "I-am dat o palmă-n cap, mai tare plângea, i-am dat cu lingura peste mâini, mai tare".
În urma depunerii unei reclamaţii scrise şi a înregistrărilor audio, fosta directoare, care lucra de nouă ani în centrul de plasament, a fost suspendată din funcţie, în 20 februarie, urmând să fie cercetată disciplinar pe motiv că a folosit ilegal un sistem de înregistrare.
Citește pe alephnews.ro: LightOn, start-up-ul francez de A.I. generativ, intră pe bursă cu o valoare de 50 mil. de euro
Citește pe www.zf.ro: Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Citește pe www.zf.ro: Revoluţie la o fabrică din România. Cum s-a întâmplat asta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur într-o industrie deja pe butuci. Acţiunile celor mai mari companii auto europene se prăbuşesc după victoria lui Donald Trump. Preşedintele promite noi măsuri drastice pentru cei ce fac business cu SUA
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
PROSPORT.RO
Ce conțin, de fapt, chipsurile din comerț. Care sunt singurele SĂNĂTOASE, potrivit lui Dragoș Pătraru
CANCAN.RO
Obiceiul care poate duce la tulburări neurologice GRAVE. Avertismentul medicului nutriționist Mihaela Bilici pentru românii care nu renunță la el
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe