Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Orăşenesc din Sărmaşu va fi preluat de SMURD Târgu Mureş

Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Orăşenesc din Sărmaşu va fi preluat, începând din 1 mai, de SMURD Târgu Mureş, primarul localităţii, Ioan Mocean, declarând că se doreşte şi păstrarea unor laboratoare de analiză, pe lângă CPU, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
1207 afișări

Primarul din Sărmaşu, Ioan Mocean, a declarat că, în cursul zilei de joi, a stabilit, împreună cu conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, pe lângă care funcţionează Unitatea de Primiri Urgenţe a SMURD Târgu Mureş, preluarea Centrului de Primiri Urgenţe (CPU) al Spitalului Orăşenesc din Sărmaşu, începând din 1 mai.

"De la 1 mai, CPU din Sărmaşu va funcţiona cu zece asistente, doi medici specialişti în medicină de urgenţă şi o infirmieră, ca punct de lucru al SMURD Târgu Mureş, finanţarea fiind asigurată de acest serviciu. Astăzi (joi - n.r.) am stabilit preluarea personalului şi a aparaturii medicale, precum şi a clădirii unde va funcţiona punctul de lucru, iar peste o zi vom semna, la Târgu Mureş, protocolul de predare-preluare", a spus Mocean.

El a adăugat că a mai discutat şi despre menţinerea laboratoarelor de analiză medicală şi imagistică (radiologia), aşteptându-se avizul Ministerului Sănătăţii.

"Noi am negociat şi parafat înţelegerea privind cele două laboratoare, să funcţioneze în regim de permanenţă, 24 de ore din 24. Înainte, funcţionau doar ziua. Considerăm că fără ele activitatea de urgenţă nu are continuitate, pentru că ar trebui să se obţină aceste analize de la Târgu Mureş", a spus Mocean.

Primarul a arătat că, dacă această înţelegere va fi avizată de Ministerul Sănătăţii, vor fi "salvate" în total, la CPU şi cele două laboratoare, 16 posturi medicale.

Cadrele medicale de la CPU au participat la redistribuirea organizată de Ministerul Sănătăţii şi au obţinut posturi la SMURD Târgu Mureş, pe specializarea medicină de urgenţă, însă nu vor mai fi nevoite să se deplaseze în reşedinţa de judeţ, întrucât vor lucra la CPU din Sărmaşu, a spus Mocean.

Edilul a adăugat că administraţia locală analizează şi posibilitatea funcţionării unui cămin pentru vârstnici în clădirea spitalului, care de la 1 aprilie a intrat în conservare.

"Vom vedea dacă vom reuşi deschiderea unui cămin de bătrâni, cu 30 de locuri. Vom discuta în Consiliul Local, să vedem dacă putem merge şi pe această variantă, în ideea de a salva nişte locuri de muncă, din personalul administrativ al spitalului, şi de a conserva clădirea", a spus Mocean, precizând că următoarea şedinţă ordinară a Consiliului Local din Sărmaşu este programată la sfârşitul lunii mai.

La rândul său, managerul spitalului din Sărmaşu, Floarea Baciu, a precizat că 21 din cele 44 de persoane angajate la Spitalul Orăşenesc din Sărmaşu au participat la redistribuire, două s-au pensionat, întrucât îndeplineau condiţiile în acest sens, iar restul ar putea lucra la căminul pentru vârsnici.

"21 de persoane au participat la redistribuire, vor lucra la CPU Sărmaşu, dar şi la spitalele din Târgu Mureş şi Reghin. Din totalul de 44 de persoane, s-au pensionat două. Restul angajaţilor sunt personal auxiliar - administrativ, TESA, dar şi îngrijitoare şi infirmiere care au refuzat să meargă la redistribuire, considerând că nu vor avea bani de navetă. Eu desfac contractele de muncă cu data de 30 aprilie, întrucât Consiliul Local Sărmaşu a aprobat în urmă cu o zi desfiinţarea spitalului, în baza ordinului de ministru care stabileşte că CPU va funcţiona ca punct de lucru exterior al SMURD Târgu Mureş. Dacă se primesc acreditările de la Ministerul Muncii pentru căminul de bătrâni, probabil o parte din ceilalţi angajaţi vor accesa posturile respective, unde au prioritate", a precizat Baciu.

Spitalul din Sărmaşu, cu o vechime de peste 50 de ani, se regăseşte între cele 67 de unităţi medicale pentru care s-a decis reorganizarea, deşi deservea circa 25.000 de locuitori din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj, pe o rază de circa 30 de kilometri.

Administraţia şi localnicii din Sărmaşu şi din zece comune limitrofe au strâns peste 5.000 de semnături pentru păstrarea destinaţiei spitalului, trimiţând mai multe memorii în acest sens la Ministerul Sănătăţii, şi au organizat două mitinguri în acest sens, în lunile februarie şi aprilie.

Administraţia locală s-a opus iniţial transformării spitalului în cămin pentru persoane vârstnice, în condiţiile în care în localitate există deja două azile, şi a propus Ministerului Sănătăţii să fie conexat celui din Luduş. Până la primirea unui răspuns de la minister, s-a decis intrarea spitalului în conservare, începând din 1 aprilie.

În anul precedent, spitalul din Sărmaşu a înregistrat 785 de cazuri pe secţia de medicină internă, 565 la pediatrie, au fost spitalizaţi 1.085 de pacienţi, iar la Centrul de Primiri Urgenţe (CPU) au fost primiţi 4.064 de pacienţi, din care 1.011 copii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici