Centrul Mobil de Transfuzii de la Iaşi, de 900.000 lei, menit să deservească Moldova, zace nefolosit din cauza lipsei de personal şi a ITP-ului şi asigurării, expirate | FOTO

Autocarul de 900.000 de lei al Centrului Mobil de Transfuzii Iaşi, complet echipat pentru recoltare, menit să servească Moldova, zace nefolosit pentru că nu există personal, nu are asigurare, iar oamenii care donează sânge la centrul mobil nu primesc tichetele de masă pe care le onţin la sediu.

Urmărește
333 afișări
Imaginea articolului Centrul Mobil de Transfuzii de la Iaşi, de 900.000 lei, menit să deservească Moldova, zace nefolosit din cauza lipsei de personal şi a ITP-ului şi asigurării, expirate | FOTO

Centrul Mobil de Transfuzii de la Iaşi, de 900.000 lei, menit să deservească Moldova, zace nefolosit din cauza lipsei de personal şi a ITP-ului şi asigurării, expirate

Autocarul de 900.000 de lei al Centrului Mobil de Transfuzii Iaşi are doar 153 de ore de funcţionare şi a fost folosit ultima dată în iunie 2016, deşi când a fost dat în folosinţă, în 2011, se spunea că trebuia să deservească toată zona Moldovei.

În 2010, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci autocare complet echipate pentru recoltarea de sânge. Acestea trebuiau să fie folosite într-un parteneriat cu Institutul Naţional de Hematologie şi Societatea Română de Cruce Roşie. Fiecare dintre autocare a costat 900.000 şi are o sală de aşteptare, unde donatorii completează un formular, o sală de consultaţii şi un mini laborator unde se testează glicemia şi hemoglobina, două paturi pentru recoltare şi un spaţiu în care cei care au donat beau un suc sau un ceai.

Unul dintre autocare a ajuns la Iaşi, în 2011. De atunci, Centrul Mobil de Recoltare de Sânge a fost folosit doar de câteva ori, respectiv a funcţionat doar 153 de ore.

Autocarul este parcat în curtea Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi, de unde a plecat ultima dată în iunie 2016, când angajaţii Centrului de Transfuzii Iaşi s-au mobilizat pentru a recolta sânge în afara sediului de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Personalul insuficient este unul dintre motivele pentru care autocarul nu este folosit mai des.

”Acum lucrăm cu 43% din necesarul personalului, mai ales pe sectorul donatorilor, unde au loc analizele, chestionarele pre-donare şi recoltarea propriu-zisă a sângelui. Noi trebuia să avem şi o echipă de recoltare mobilă, care echipă s-ar fi ocupat de acele recoltări cu autobuzul, unde sistemul de donare este altul, acolo nu se oferă tichete. Din cauza lipsei acestei echipe de recoltare mobille - un medic şi trei asistenţi - recoltarea nu se pot face decât cu totul excepţional, o singură dată pe an, de Ziua Donatorului de Sânge, ceea ce este foarte puţin”, a declarat Mihaela Vatamanu, medic la Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi.

Centrul de Transfuzii Sanguine Iaşi are 32 de angajaţi, dintre care doar 10 lucrează direct cu donatorii.

Centrul Mobil de Transfuzii nu are nici şofer. Ultima dată când a fost folosit a fost condus de un şofer de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Iaşi, care s-a oferit din timpul său liber să ducă autocarul până în judeţul Neamţ. Însă numărul de recoltări de la o astfel de deplasare este foarte mic, pentru că în protocolul de funcţionare este specificat faptul că cei care vin să doneze la acest centru mobil nu primesc cele şapte tichete de masă pe care le-ar primi la sediu.

Materialel necesesare donării trebuiau asigurate de către Ministerul Sănătăţii, iar costurile legate de maşină ar trebui să fie acoperite de către Crucea Roşie.

În plus, maşina nu poate părăsi parcarea Detaşamentului 2 de Pompieri Iaşi, pentru că are şi ITP-ul şi asigurarea expirate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici