Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, despre bugetul 2019: Zero lei pentru dizabilitate

Reprezentanţii Centrului pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi spun că Ministerul de Finanţe nu a alocat, în proiectul de buget, fonduri pentru persoanele cu dizabilităţi, subliniind că documentul arată că responsabilitatea e a autorităţilor locale care, însă, nu îşi vor permite.

Urmărește
1398 afișări
Imaginea articolului Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, despre bugetul 2019: Zero lei pentru dizabilitate

Centrul pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi, despre bugetul 2019: Zero lei pentru dizabilitate

„Zero lei pentru dizabilitate şi copiii din sistemul de protecţie a copilului. Am constat cu groază faptul că la titlurile bugetare 1) Finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului, 2) Finanţarea centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, 3) Drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav sau indemnizaţiile lunare, Guvernul României a alocat zero lei, lăsând în sarcina autorităţilor locale acoperirea cheltuielilor pentru aceste categorii de persoane vulnerabile. Aproape 100.000 de oameni reprezentând grupuri vulnerabile pentru care statul român are obligaţia de a le respecta dreptul fundamental la hrană, adăpost şi îngrijire, vor rămâne fără apărare şi asta în condiţiile în care costurile care trebuiau asigurate din Bugetul de Stat reprezentau costuri minime pentru un standard minim de servicii sociale”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).

Potrivit sursei citate, 57.279 de copii din sistemul de protecţie specială (orfelinate) vor rămâne fără banii de la buget pentru mai multe tipuri de servicii, precum plasamentul la rude de până la gradul IV, plasamentul la alte familii, plasamentul la asistenţi maternali, servicii de tip rezidenţial.

„Peste 18.000 de adulţi cu dizabilităţi din centrele rezidenţiale pentru adulţi cu dizabilităţi vor rămâne fără finanţare de la bugetul central, reprezentând servicii de cazare, hrană, cazarmament şi condiţii igienico – sanitare a persoanelor cu dizabilităţi asistate; asistenţă medicală curentă şi de specialitate, recuperare, îngrijire şi supraveghere permanentă. Aproximativ 41.035 de copii cu dizabilităţi încadraţi în grad grav de handicap, cu îndemnizaţie de însoţitor sau asistent personal rămân fără bani de la bugetul central pentru salarii şi îndemnizaţii”, mai arată comunicatul menţionat.

Totdată, potrivit reprezentanţilor Centrului, proiectul de buget arată că banii pentru responsabilitatea acoperirii acestor titluri bugetare pentru copiii din sistemul de protecţie, copiii cu dizabilităţi grave şi adulţii instituţionalizaţi vor reveni exclusiv autorităţilor locale. Aceştia spun că autorităţile locale nu vor avea capacitatea de a acoperi cheltuielile necesare din bugetele proprii, ceea ce va duce fie la incapacitate de plată, fie la alocarea diferenţiată de fonduri pentru aceste servicii (în funcţie de posibilităţile financiare ale primăriilor.

”Personal, consider această măsură de buget zero pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi şi pentru copiii din orfelinate o crimă. Este inadmisibil, ilegal şi imoral să tai banii necesari supravieţuirii tocmai categoriilor care nu au puterea de a se revolta. Cel mai probabil, în scurt timp părinţii copiilor cu dizabilităţi vor rămâne fără îndemnizaţiile de handicap şi salarii de asistenţi personali, iar persoanele cu dizabilităţi vor fi lăsate să moară în centre. Niciodată în istoria recentă a Românei, dizabilitatea nu s-a reflectat mai cinic în lista de priorităţii a ţării, aşa cum este ea transpusă în bugetul de stat”, a declarat Maria Mădălina Turza, preşedintele CEDCD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici