- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.04.2015, 15:34)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cepoi: Infecţiile nosocomiale apar din vina sistemului, nu a bolnavului
Infecţiile nosocomiale apar din vina sistemului, nu a bolnavului, nu există o marjă acceptată, dar aceste cazuri trebuie raportate, a spus, joi, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS), Vasile Cepoi.
Urmărește
308 afișări
Cepoi: Infecţiile nosocomiale apar din vina sistemului, nu a bolnavului (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)
Prezent la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, Cepoi a spus că un raport al Comisiei Europene din 2014, arată că, în 2013, au fost înregistrate 110.000 de decese cauzate de infecţiile nosocomiale. Tot în raportul CE se mai spune că în 2013 s-au cheltuit peste 5,6 miliarde de euro pentru tratamentul pacienţilor expuşi unui risc asociat actului medical, printre care şi infecţiile nosocomiale. La nivel european între opt şi nouă la sută dintre pacienţii internaţi în spital sunt expuşi unui risc asociat actului medical, a mai spus Cepoi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
El a precizat că instituţia pe care o conduce lucrează la elaborarea unui al doilea set de standarede pentru acreditarea spitalelor, la care a invitat toţi "actorii" implicaţi în implementarea lor, inclusiv asociaţiile de pacienţi.
"Lucrăm la un set de standarde pe care le vom aplica din iunie 2016. Este a doua ediţie a standardelor pentru acreditarea spitalelor, care vor fi mult mai riguroase. Pe măsură ce le expiră acreditarea, adică după cinci ani, vor intra în procesul de reacreditare. Sigur, spitalele cer reacreditarea. Un prim scop este să asigurăm protecţia pacienţilor. De aceea, unul din standarde va cuprinde mai mulţi indicatori privind infecţia nosocomială. Stabilim mai întâi nivelul infecţilor nosocomiale la nivel naţional. Din păcate infecţiile nosocomaiale nu se raportează, în România fiind de aproximativ unu la sută, cam nerealist, iar în Franţa, patru la sută", a mai spus preşedintele CoNAS.
Principalul obiectiv al instituţiei este de a creşte siguranţa pacienţilor.
"În cazul în care unitatea sanitară nu îndeplineşte aceste standarde, nu este acreditată, iar dacă nu este acreditată Casa de Asigurări de Sănătate, tot prin lege, nu încheie contract cu acele unităţi medicale. Ne propunem să creştem nivelul de încredere al pacientului. Toate spitalele înfiinţate înainte de 7 iunie 2011 au depus dosarele de acreditare. Din nefericire mecanismul nu a mers aşa cum ar fi trebuit. În decurs de trei ani au fost acreditate 77 de spitale. Noi am mai evaluat încă 68 de spitale şi am acreditat 28 dintre ele", a mai spus Cepoi.
Preşedintele CoNAS a adăugat că, până la jumătatea anului viitor, vor mai fi evaluate 301 spitale, dintre cele care s-au înfiinţat înainte de 7 iunie 2011.
"Evaluând activitatea serviciilor din spitalele care au fost deja acreditate, am constatat că evaluarea nu a fost suficient de obiectivă şi nu a identificat în mod corect deficienţele şi abaterile de la standarde. Am luat decizia ca pregătirea evaluatorilor să se facă la Şcoala de Sănătate Publică într-o perioadă de trei săptămâni. Va trebui să reevaluăm şi spitalele care au fost evaluate. Toate unităţile sanitare care vor să intre în relaţie contractuală cu Casa, şi cele publice, şi cele private. Pot fi evaluate şi cele care nu vor să intre în contracte cu casa de asigurări de sănătate", a precizat Cepoi.
Infecţii nosocomiale sunt infecţiile dobândite în cursul spitalizării sau îngrijirilor medicale acordate bolnavului şi care, la admiterea sa în serviciul medical nu se afla în perioada de incubaţie a bolii sau la debut.
Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, în spitalele din România sunt înregitrate în jur de 10.000 de infecţii nosocomiale, cele mai multe înregistrate în secţii de terapie intensivă şi chirurgie.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe