Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate să fie public-privat, oricine să-şi poată alege asigurătorul
Sistemul de asigurări de sănătate trebuie să fie mixt, public-privat, astfel încât orice persoană să-şi poată alege asigurătorul atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru asigurarea opţională sau suplimentară, a declarat, marţi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi.
Cepoi: Sistemul de asigurări de sănătate să fie public-privat, oricine să-şi poată alege asigurătorul (Imagine: Shutterstock)
"Prin noua lege vrem să stabilim care va fi raportul dintre răspunderea individului şi cea a statului pentru sănătate. Primul capitol, cel mai important pe care îl avem în vedere pentru finalizare, este cel care se referă la stabilirea modului de organizare a asigurărilor de sănătate. Termenul pe care ni l-am propus pentru finalizarea capitolului este jumătatea lunii aprilie", a spus Vasile Cepoi.
Secretarul de stat a precizat că la acest capitol Ministerul Sănătăţii va ţine seama de concluziile care s-au desprins din dialogul pe care l-a avut la întâlnirile cu specialiştii.
"Principala concluzie este că se doreşte un sistem de asigurări mixt, public-privat, în care individul să aibă posibilitatea de a alege asigurătorul atât pentru pachetul de bază, cât şi pentru asigurarea opţională sau suplimentară. Asigurarea principiului solidarităţii se poate respecta exclusiv prin menţinerea obligativităţii asigurărilor de sănătate, dar este necesar ca statul să intervină financiar pentru acoperirea costurilor cu serviciile medicale şi medicamente pentru categoriile de persoane pe care îşi asumă constituţional că le sprijină", a mai spus Cepoi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA anunță o recompensă de 25 de milioane de dolari pentru arestarea lui Nicolás Maduro
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
-
Pregătire totală: O ţară nordică vrea să construiască adăposturi antiatomice pentru „cel mai rău scenariu”
Potrivit secretarului de stat, pentru a putea dezvolta un sistem de asigurări opţionale sau suplimentare este nevoie un sistem stimulativ de deduceri fiscale, atât pentru persoane cât şi pentru companii, a cheltuielilor cu aceste poliţe. De asemenea, este nevoie de o etapizare a măsurilor care să crească nevoia cetăţenilor pentru asemenea asigurări.
Pentru a putea gestiona şi asigura echidistanţă între asigurările publice şi private este nevoie ca linia decizională să aparţină Ministerului Sănătăţii, a mai spus Cepoi.
Potrivit secretarului de stat, prima rundă de consultări cu privire la elaborarea noului proiect al legii sănătăţii s-a încheiat.
"Am avut peste 30 întâlniri şi discuţii cu asociaţii profesionale, asociaţii de pacienţi, reprezentanţi ai spitalelor, reprezentanţi ai societăţii civile, organizaţii sindicale, partide politice, Academia de Ştiinţe Medicale. Deja avem structurat materialul pentru demararea elaborării proiectului, care sperăm să fie gata în iunie", a conchis Cepoi.
Ministerul Sănătăţii a început în 26 ianuarie discuţiile pentru elaborarea unui nou proiect al legii sănătăţii, după ce proiectul lansat în dezbatere publică la sfârşitul anului trecut, care a dus la demisia subsecretarului de stat Raed Arafat şi ulterior la proteste de stradă, a fost retras, la cererea preşedintelui Traian Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO