Cercetarea judecătorească, reluată în dosarul de corupţie al lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2

Dosarul în care Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2, este acuzat de luare de mită a fost repus pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, pentru a se dezbate din nou încadrarea juridică a faptelor fostului edil, potrivit deciziei de joi a judecătorilor.

Urmărește
465 afișări
Imaginea articolului Cercetarea judecătorească, reluată în dosarul de corupţie al lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2

Cercetarea judecătorească, reluată în dosarul de corupţie al lui Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2

La ultimul termen de judecată, din 14 iunie, magistraţii care analizează dosarul lui Onţanu au anunţat că vor da o decizie în acest caz joi, însă, ulterior, au stabilit că este nevoie de rediscutarea unor aspecte juridice în acest caz.

„În temeiul articolului 395 alineatul 1 Codul de procedură penală, repune cauza pe rol în vederea punerii în discuţie a încadrării juridice referitoare la infracţiunea de luare de mită”, potrivit deciziei instanţei.

Potrivit articolului de lege invocat de judecători, „dacă în cursul deliberării, instanţa apreciază că o anumită împrejurare trebuie lămurită şi este necesară reluarea cercetării judecătoreşti sau a dezbaterilor, repune cauza pe rol”.

Curtea de Apel Bucureşti a stabilit ca vineri să reia dezbaterile în acest caz, moment în care vor fi citaţi şi toţi cei implicaţi în acest proces.

Procurorii DNA au cerut, în 14 iunie, la ultimul termen al dosarului lui Onţanu pedepse orientate spre maximum pentru toţi inculpaţii din dosar. În cazul fostului edil, pedeapsa maximă este de 10 ani, iar în ceea ce o priveşte pe avocata Loredana Radu, pedeapsa maximă pentru spălarea banilor este de 12 ani. Tot închisoare cu executare s-a solicitat şi pentru ceilalţi doi inculpaţi, Toma Şutru şi Aurel Radu.

Procurorii au solicitat închisoare cu executare având în vedere calitatea de funcţionar public ales, în cazul lui Neculai Onţanu, iar în ceea ce o priveşte pe Loredana Radu, luând în considerare funcţia de avocat pe care o ocupa la data la care ar fi comis presupusele fapte.

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, a fost trimis în judecată în iunie 2016 pentru luare de mită. Alături de Neculai Onţanu a fost trimisă în judecată şi Loredana Radu, avocat, fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani. În acelaşi dosar au fost judecaţi şi Toma Şutru, la data faptelor secretar al Consiliului local al Sectorului , pentru luare de mită şi spălare de bani dar şi Aurel Radu, pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit DNA, Neculai Onţanu, „în perioada 2006 - 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. În aceeaşi perioadă, inculpatul Onţanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpaţii Radu Loredana Claudia şi Radu Aurel”.

Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului, la data de 17.12.2008, Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului Onţanu Neculai, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai spun procurorii anticorupţie.

În ceea ce îl priveşte pe Toma Şutru, secretarul primăriei Sectorului 2, procurorii spun că „în perioada 2007 – 2008, pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, a pretins şi a primit de la acesta suma de 2.000.0000 euro”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici