Cercetător UBB Cluj: Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu de la Facultatea de Chimie a UBB Cluj-Napoca, cel care a descoperit sângele artificial, consideră că obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care preşedintele Traian Băsescu anunţa că-l va susţine, va mări viteza cercetărilor.

Urmărește
111 afișări
Imaginea articolului Cercetător UBB Cluj: Finanţarea europeană pentru sângele artificial ar mări viteza cercetărilor

Cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Întrebat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, cum comentează declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu privind solicitarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, care va include şi componenta de sânge artificial, cercetătorul Radu Silaghi-Dumitrescu a spus că obţinerea unei astfel de finanţări ar însemna şi un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel.

"Obţinerea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City ar însemna pentru colectivul de cercetare pe care îl coordonez mărirea vitezei tuturor cercetărilor desfăşurate, un acces mult mai direct, concret şi eficient la capacităţi de cercetare de un alt nivel. Ar fi foarte bine şi pentru noi şi pentru alte colective care activează în domeniul medical. Ar fi esenţial, pentru că în acest proiect ar fi adunate firmele private lângă cercetători şi, astfel, drumul către utilizatorul final ar fi mult mai scurt. Acesta ar fi principalul avantaj al proiectului. Cluj Innovation City ar însemna că lucrurile merg aşa cum trebuie, la fel de eficient ca în SUA. Cercetările legate de sângele artificial se vor derula cu o eficienţă ridicată", a spus Silaghi-Dumitrescu.

Potrivit acestuia, proiectul Cluj Innovation City va cuprinde, printre altele, institute interdisciplinare de cercetare, conectate cu companii, asigurându-se că "produsul este dus de la idee până la utilizatori".

"Sunt încrezător că proiectul Cluj Innovation City va avea finanţare, nu am niciun dubiu. Va fi benefic pentru cercetarea clujeană", a subliniat cercetătorul clujean.

Preşedintele Traian Băsescu declara, duminică, la Cluj, că va solicita acordarea unei finanţări europene pentru proiectul Cluj Innovation City, pe care îl va prezenta, vineri, preşedintelui Comisiei Europene, Manuel Barroso, şi care va constitui o prioritate a sa până la sfârşitul mandatului.

"Emil Boc mi-a prezentat proiectul Cluj Innovation City, care să valorifice capacitatea de cercetare pe care o are Clujul prin numărul mare de universităţi şi calitatea acestora. Am văzut componentele, care sunt impresionante, şi perfect adaptate realităţilor Clujului, una de IT, de sănătate, de energie şi una de mediu. Sunt proiecte care pot fi susţinute cu bani europeni şi componentă autohtonă iar eu i-am promis primarului, având în vedere că vineri am o întrevedere cu preşedintele CE, Barroso, că voi prezenta acest proiect şi, la fel cum am susţinut proiectul laserului de la Măgurele, voi solicita finanţare şi pentru acest proiect, care înseamnă o şansă extraordinară pentru cercetarea clujeană şi pentru studenţi", spunea Băsescu.

La rândul său, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc preciza că pe componenta medicală a proiectului, sângele artificial poate fi un domeniu de vârf, unde Clujul să exceleze.

"De ce să nu visăm şi la o componentă care ţine de dimensiuni artificiale ale organelor umane, adică să avem o inimă artificială, un ficat artificial, în viitor, într-o cercetare avansată care să ne scutească de transplant sau de alte probleme?", a spus Boc.

O reţetă de sânge artificial, care conţine o proteină din viermi marini şi care s-ar dovedi util în cazul unor intervenţii chirurgicale sau al unor accidente, a fost creată în 2013 de o echipă de cercetători clujeni, condusă de Radu Silaghi-Dumitrescu, de la Facultatea de Chimie a UBB, testele preliminare pe şoareci având rezultate încurajatoare.

Cluj Innovation City este un proiect estimat la 300 de milioane de euro al Primăriei Cluj-Napoca şi al universităţilor din municipiu, prin care se urmăreşte dezvoltarea unui pol al cercetării şi inovării în municipiu şi în zona metropolitană Cluj. Acest pol se va realiza pe un teren de 200 de hectare din zona Lomb, din Cluj-Napoca, unde vor fi create peste 20.000 de locuri de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici