Video Cercetătorii au creat o inimă de cobai în laborator
Cercetătorii au reuşit să creeze în laborator o inimă care pulsează, pornind de la organul unui cobai mort şi celule cardiace prelevate de la pui de cobai nou-născuţi, acest eveniment deschizând calea unor noi abordări în domeniul transplantului de organe, potrivit unui studiu.
În prezent, la nivel mondial, aproximativ 22 de milioane de persoane bolnave de insuficienţă cardiacă aşteaptă un transplant de inimă.
"Ideea ar fi de a dezvolta vase sangvine sau organe transplantabile create pornind de la propriile celule ale bolnavului", a explicat Doris Taylor, de la Universitatea din Minnesota, Minneapolis, Statele Unite, unul dintre autorii studiului.
Perspectiva ar putea aduce un răspuns la problema crucială a penuriei de organe, spun cercetătorii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
Dacă procedeul este pus la punct pentru a putea fi aplicat la subiecţi umani, această "inimă bioartificială" ar putea mări numărul inimilor disponibile pentru transplant, prelungind durata de utilizare a organului după decesul donatorului (în prezent aceasta este de maximum 4 ore).
Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au lucrat până în prezent numai cu inimi de cobai şi porci. Ei au reuşit să obţină, în laborator (nu pe un animal viu), o inimă de cobai care pulsează, utilizând ca "structură" inima unui animal mort.
Pentru a face acest lucru, cercetătorii au eliminat în totalitate celulele organului, printr-un procedeu numit "decelularizare", lăsând doar "matricea extracelulară", eşafodajul pe care stau aceste celule. Specialiştii au injectat apoi în această matrice "celule progenitoare", prelevate din inimile unor pui de cobai nou-născuţi, şi au plasat această structură într-un mediu steril.
La patru zile de la procedură, cercetătorii au remarcat faptul că inima pulsează, iar la opt zile după, inima funcţiona la 2% din capacitatea unui organ adult. Rezultatele sunt catalogate de experţi promiţătoare, de aceea aceştia se gândesc să îmbunătăţească procedura tehnică cu scopul de a transplanta inimile bioartificiale şi a explora funcţionarea lor "in vivo".
O inimă bioartificială prezintă mai puţine riscuri de a fi respinsă de organismului bolnavului pentru că este creată chiar din celulele acestuia.
Studiul a fost publicat în revista Nature Medicine.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO