Cercetătorii de la INSEMEX au scos probe noi din subteranul Minei Uricani unde au avut loc explozii

Cercetătorii de la INSEMEX Petroşani au scos, la sfârşitul săptămânii trecute, alte probe din subteranul Minei Uricani, necesare finalizării expertizei tehnice care trebuie făcută pentru stabilirea cauzelor care au provocat cele două explozii de la începutul lunii februarie.

Urmărește
5 afișări

Potrivit reprezentanţilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani, pentru finalizarea expertizei cercetătorii mai au nevoie de câteva probe prelevate din subteran.

"Am mai făcut câteva determinări şi am mai prelevat ceva probe care indică efecte termice", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, directorul INSEMEX Petroşani, Constantin Lupu.

Lupu a spus că echipele care au intrat în subteran, la sfârşitul săptămânii trecute, au prelevat probe de pe bandaje de susţinere, dar au şi scos la suprafaţă câteva bucăţi de cordelină sau de cărbune din zona silozului (zona din subteran în care este depozitat cărbunele exploatat, înainte de a fi scos la suprafaţă - n.r.)

Echipe de salvatori minieri profesionişti de la Staţia Centrală de Salvare Minieră Petroşani au redeschis, în acest sfârşit de săptămână, silozul care a fost izolat imediat după producerea celor două explozii.

Potrivit specialiştilor, cele trei diguri construite pentru izolarea silozului din subteranul minei Uricani au fost dărâmate.

"A fost redeschisă zona silozului pentru a permite echipelor de la INSEMEX să stabilească ce echipamente electrice vor fi scoase din subteran. Urmează să fie redeschise straturile III şi V în vederea examinării echipamentelor electrice şi ulterior repuse în funcţie, pentru că acestea reprezintă cele două capacităţi de producţie închise după explozie", a declarat directorul general al Companiei Naţionale a Huilei, Constantin Jujan.

Conducerea Companiei Naţionale a Huilei speră ca într-o lună Mina Uricani să poată funcţiona la întreaga capacitate, prin redeschiderea celorlalte două locuri de muncă închise în urma celor două explozii care au avut loc la începutul lunii februarie.

Până în prezent, în subteranul EM Uricani s-a refăcut, în proporţie de 90 la sută, magistrala de transport de la orizontul 300, s-a refăcut în totalitate susţinerea de pe planul înclinat de transport aferent benzilor 13 şi 14, a fost introdus azot în lucrările din zona silozului şi în lucrările aferente panoului 11 din stratul V şi abatajul cu banc subminat din stratul III. Activitatea extracţie de la Uricani este concentrată momentan pe un singur abataj, unitatea minieră funcţionând la o treime din capacitate.

La EM Uricani se extrăgeau, până înainte de explozii, circa 1.000 tone de huilă zilnic. În urma celor două explozii, capacitatea de extracţie s-a redus considerabil, previziunile actuale fiind de numai 300-350 de tone zilnic.

Două explozii au avut loc în 5 februarie în Mina Uricani, prima cauzând moartea a cinci persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici