- Home
- Social
- BISTRIŢA, (29.07.2017, 13:31)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Ceremonial militar şi invitaţi din zece ţări, la Bistriţa, în oraşul Imnului Naţional
Ziua Imnului Naţional a fost marcată de un ceremonial militar în Bistriţa, oraşul unde s-a născut autorul versurilor versurilor „Deşteaptă-te române”, la eveniment luând parte, alături de autorităţi şi reprezentanţi din zece ţări, în faţa statuii poetului Andrei Mureşanu.
Urmărește
215 afișări
Zeci de bistriţeni, dar şi reprezentanţi din zece ţări au participat sâmbătă dimineaţa alături de autorităţi şi militarii Garnizoanei Bistriţa la manifestările prilejuite de Ziua Imnului Naţional, în Piaţa Centrală din municipiul Bistriţa, oraşul Imnului Naţional. Manifestările au avut loc în faţa statuii poetului, născut la Bistriţa în 1816.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
Evenimentul a început cu acordarea onorului militar, urmat de o rugăciune ecumenică şi intonarea imnului naţional al României şi s-a închegiat cu o paradă militară. La eveniment au participat invitaţi din zece ţări, care sunt prezenţi în Bistriţa la un festival internaţional de folclor.
“Ziua de 29 iulie are o semnificaţie aparte pentru bistriţeni deoarece autorul imnului este născut în Bistriţa. Marele poet Andrei Mureşanu s-a născut în 1818, a locuit o perioadă la Bistriţa şi apoi la Braşov. De ce este important imnul naţional? Pentru că este simbolul fiecărei ţări, alături de streag şi de stemă ţării. Immul “Deşteaptă-te române” a jucat întotdeauna un rol important în toate evenimentele poporului român fiind cântat pentru prima dată în timpul Revoluţiei de la 1848, în timpul războiului de Independenţă, apoi în anul 1918. A fost interzis de comunişti în 1947. Este cântat din nou în timpul revoluţiei din 1998 şi devine imn al României în 1991. El a fost şi imn al Moldovei între anii 1991 şi 1994”, a declarat Cornelia Vlaşin, şeful Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud.
Bistriţa, oraşul natal al poetului Andrei Mureşanu a fost declarat în 2002 oraşul imnului naţional, casa memorială a autorului imnului naţional al României fiind unul dintre obiectivele turistice importante din oraş.
Ziua Imnului Naţional a fost stabilită prin lege pe 29 iulie 1998, versurile cântecului solemn îi aparţin lui Andrei Mureşanu care s-a născut pe 16 noiembrie 1816 la Bistriţa, poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.
Muzica imnului a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Iuliana Pepene, una dintre cele mai frumoase prezentatoare de știri, e iar singură!
PROSPORT.RO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:49
-
astăzi, 14:47
Numărul cabinetelor medicale de familie din rural este cu 51% mai mic decât în mediul urban