- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cererea de arestare în vederea extrădării lui Necolaiciuc trimisă SUA încă din februarie 2008
Ministerul Justiţiei informează că cererea de arestare în vederea extrădării a lui Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de extrădare au fost formulate şi transmise Departamentului de Justiţie al SUA încă din februarie 2008, pe baza încheierii Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.
Cererea de arestare în vederea extrădării lui Necolaiciuc trimisă SUA încă din februarie 2008
Joi, Biroul Naţional Interpol a informat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Judecătoria sectorului 1 Bucureşti, cu privire la faptul că "cetăţeanul român Mihai Necolaiciuc a fost arestat în data de 17 iunie 2009 de către US Marshals Service şi Biroul de Migraţie şi Vămi".
"Informarea a fost făcută pe baza notificării pe care Biroul Naţional Interpol a primit-o din partea Interpol Washington prin care autorităţile române au fost încurajate să transmită, pe canale diplomatice, autorităţilor americane cererea de arestare în vederea extrădării, precum şi cererea de extrădare", precizează ministerul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
MJ: Cererea de extrădare transmisă încă din februarie 2008
În acest context, MJ a anunţat că cererea de extrădare privindu-l pe fostul director general al CNCF-CFR Mihai Necolaicuc - acuzat de prejudicierea companiei cu aproape 70 de milioane de euro - e transmisă încă din februarie 2008, ministerul precizând că "va continua să colaboreze cu autorităţile SUA în acest caz".
Direcţia Naţională Anticorupţie care l-a trimis în judecată pe Necolaiciuc pentru fraudă arată că, la solicitarea procurorilor anticorupţie, în 16 martie 2007, Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a decis emiterea unui mandat de arestare preventivă, a unui mandat european de arestare şi a unui mandat de urmărire internaţională în vederea extrădării, toate pe numele lui Necolaiciuc. Decizia instanţei a rămas definitivă prin nerecurare (nu a fost atacată cu recurs), prin urmare cele trei mandate sunt valabile, urmând să-şi producă efectele.
Mandatele au fost trimise, în 20 martie 2007, Inspectoratului General al Poliţiei Române - Direcţia de Investigaţii Criminale – Serviciul urmăriri şi Ministerului Administraţiei şi Internelor – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională - Biroul Naţional Interpol.
În 22 martie 2007, Biroul Naţional Interpol a comunicat mandatele de arestare european şi internaţional tuturor birourilor naţionale afiliate la OIPC Interpol.
Pe de altă parte, mandatul iniţial de arestare preventivă emis anterior într-un alt dosar penal (la data de 20 octombrie 2006) de către Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, pe numele lui Necolaiciuc Mihai a fost anulat din motive de vicii de procedură la instanţă. Însă, anularea a avut loc după data de 16 martie 2007, prin urmare activitatea de urmărire generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă niciun moment, a explicat sursa citată.
În 20 octombrie 2006, judecătorul Andi Malaliu de la Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis un mandat de arestare preventivă şi un ordin de urmărire internaţională pe numele lui Mihai Necolaiciuc, în perioada în care acuzatul se afla în Austria.
Necolaiciuc avea deja viză pentru zece ani pentru Statele Unite.
În baza mandatului naţional, DNA cere emiterea mandatului european de aestare pentru Necolaiciuc, moment în care avocatul ales al acuzatului află de primul mandat.
Astfel, avocatul Viorel Spânu a făcut recurs la Tribunalul Capitalei, unde s-a constatat faptul că mandatul a fost dat fără ca apărătorul ales al lui Necolaiciuc să fie citat, fiind încălcat dreptul la apărare, astfel că a fost restituit dosarul Judecătoriei sectorului 1 pentru rejudecare.
În 23 martie 2007, instanţa Judecătoriei sectorului 1 a decis retragerea mandatului de arestare internaţională emis pe numele fostului director general al CNFC-CFR, Mihai Necolaiciuc, precum şi cererea de arestare în vederea extrădării şi mandatul de arestare european.
Judecătoria sectorului 1 a luat această decizie, întrucât aceste documente au fost emise în baza mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul bucureştean Andi Malaliu în 20 octombrie 2006, mandat ce a fost anulat de către Tribunalul Bucureşti, care a constatat neîndeplinierea unor formalităţi procedurale.
Totodată, Judecătoria sectorului 1 a hotărât emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele lui Necolaiciuc, pentru 30 de zile, termen care va curge din momentul punerii în executare.
Procedura de extrădare decurge de regulă aproximativ 40 de zile, susţine Poliţia.
DNA: Urmărirea generală şi internaţională a lui Necolaiciuc nu a fost întreruptă
Potrivit DNA, activitatea de urmărire internaţională efectuată anterior datei de 1 ianuarie 2007 s-a desfăşurat în baza convenţiilor internaţionale la care România este parte. Ulterior datei de 1 ianuarie 2007, activitatea de urmărire europeană şi internaţională se desfăşoară fie în temeiul aceloraşi convenţii, fie în baza mandatelor de arestare european şi internaţional emise de instanţele româneşti, a căror valabilitate derivă din calitatea României de stat membru UE.
Solicitarea procurorilor de emitere de mandate de arestare se justifică prin aceea că Necolaiciuc se sustrage de la urmărirea penală, iar pe de altă parte cele două dosare în care s-a cerut emiterea de mandate se referă la fapte care au creat un prejudiciu estimat la aproximativ 50 milioane euro, respectiv peste 19 milioane euro Companiei Naţionale CFR SA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO