Cererea de eliberare sub control judiciar a fostului director adjunct al DGFP Alba, respinsă
Curtea de Apel Alba Iulia a respins, joi, cererea de eliberare sub control judiciar a fostului director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba Ioan Dobra, arestat în luna mai alături de alţi patru funcţionari ai instituţiei pentru infracţiuni economice.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că magistraţii au respins cererea de eliberare provizorie sub control judiciar înaintată de directorul adjunct al DGFP Alba Ioan Dobra, în prezent suspendat din funcţie.
Apărătorii lui Ioan Dobra au adus ca argument pentru eliberarea acestuia faptul că şi-a înaintat dosarul pentru pensionare şi nu mai reprezintă un pericol pentru desfăşurarea anchetei.
Magistraţii au respins solicitarea şi au decis ca Ioan Dobra să fie cercetat în continuare în arest preventiv.
Patru funcţionari ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, printre care şi directorul adjunct al instituţiei, Ioan Dobra, au fost arestaţi, în 12 mai, de magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia, fiind acuzaţi că au comis infracţiuni de natură economică prin care au sprijinit un grup infracţional pentru a nu plăti taxele şi impozitele datorate bugetului de stat.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba-Iulia, Cosmin Muntean, declara că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă făcute de procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Alba Iulia şi a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele celor patru angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba, printre care şi directorul adjunct al instituţiei, Ioan Dobra.
Decizia a fost contestată de cei patru la instanţa supremă. Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au respins recursurile formulate de Ioan Dobra şi de cei trei funcţionari ai DGFP Alba.
Dobra şi cei trei funcţionari ar fi sprijinit activitatea unei grupări constituite de către Anversa Luca, cetăţean italian, Limbean Cosmin Ioan, Avram Elena şi Goia Ana Maria, care avea ca scop activităţi comerciale, direct sau prin societăţi comerciale interpuse, fără a le înregistra în evidenţele contabile ale societăţilor comerciale sau înregistrări nelegale, având drept consecinţă eludarea plăţii taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat şi obţinerea de beneficii financiare substanţiale.
Valoarea prejudiciului a fost estimată la 2,2 milioane de lei, reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Potrivit anchetatorilor, cei patru acuzaţi de la DGFP Alba, deşi au constatat în repetate rânduri activitatea infracţională desfăşurată prin intermediul societăţilor comerciale vizate, nu au sesizat organele de cercetare penală, ci i-au consiliat pe membrii grupării pentru acoperirea ilegalităţilor.
Ioan Dobra este acuzat de constituire şi sprijinire a unui grup infracţional, evaziune fiscală, favorizarea infractorului, conflict de interese şi omisiunea sesizării organelor judiciare. El este fratele senatorului PDL de Alba Nicolae Dobra.
Cei patru au fost suspendaţi din funcţiile publice pe care le ocupau, în urma unei decizii a conducerii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO