Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Vlad Cosma, trimisă Comisiei juridice. Parlamentarul va fi audiat luni

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a sesizat, miercuri, Comisia juridică cu cererea Ministerului Justiţiei privind încuviinţarea arestării preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, comisia urmând să facă raport în 3 zile, dacă nu se solicită date suplimentare, apoi, plenul se pronunţă în 5 zile.

Urmărește
615 afișări
Imaginea articolului Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Vlad Cosma, trimisă Comisiei juridice. Parlamentarul va fi  audiat luni

Cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului Vlad Cosma, trimisă Comisiei juridice (Imagine: Lucian Rădulescu/Mediafax Foto)

Secretarul Camerei Niculae Mircovici a făcut această precizare, după şedinţa conducerii Camerei, arătând că odată cu solicitarea Ministerului Justiţiei au venit şi două volume de material probator de 420 de pagini.

"S-a repartizat cererea Comisiei juridice care are termen 3 zile pentru a se pronunţa în situaţia în care avocatul sau deputatul sau altcineva nu solicită aducerea unor probe suplimentare sau nu există cerere de probe suplimentare din partea Ministerului Justiţiei sau Parchetului, situaţie în care termenul de 3 zile pentru întocmirea raportului curge după primirea acestor documente", a afirmat Mircovici.

El a adăugat că, în termen de 5 zile de la elaborarea raportului Comisiei juridice, plenul Camerei trebuie să se pronunţe prin vot asupra cererii Ministerului Justiţiei.

Mircovici a spus că, în total, dacă nu vor fi solicitate probe suplimentare, Camera Deputaţilor ar putea da un vot pe această temă până pe 20 februarie.

El a arătat că membrii Comisiei juridice au fost sesizaţi miercuri, când se va întruni biroul comisiei pentru a stabili programul, când va fi audiat deputatul Vlad Cosma, împreună cu apărătorul său.

"Astăzi urmează să fie informat oficial şi deputatul de cererea Ministerului Justiţiei, iar comisia urmează să-şi stabilească programul şi când va fi chemat deputatul cu apărătorul său şi, dacă vor fi solicitate documente suplimentare, atunci termenul va curge din momentul în care aceste documente vin la comisie", a explicat Mircovici.

El a mai spus că nu se pune problema tragerii de timp, dar că votul din comisie nu este formal, ci "un vot de conştiinţă, un vot de jurişti, un vot secret" şi "este normal ca oamenii să aibă toate elementele necesare".

Vlad Cosma va fi audiat luni la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor îl va audia, luni, pe deputatul PSD Vlad Cosma pentru care Ministerul Justiţiei a solicitat încuviinţarea arestării preventive, a declarat, miercuri, vicepreşedintele comisiei Ciprian Nica.

"Luni va fi şedinţă de comisie, deja s-a conturat o cerere către Biroul Permanent să aprobe să lucrăm în paralel cu plenul şi luni va fi chemat (Vlad Cosma -n.r.) pentru că el trebuie să fie audiat, aşa spune Constituţia", a precizat Nica.

El a spus că o altă problemă este că toţi deputaţii jurişti aşteaptă să studieze dosarul, pentru că aceasta este procedura.

"Noi nu ne putem pronunţa pe temeinicie, ci numai din punct de vedere juridic vedem ce probe sunt la dosar, dacă sunt probe şi ce conţine acel dosar. Probabil, trebuie să ai ceva acolo ca să ceri arestarea preventivă, ca să încuviinţezi arestarea însemnă că este o faptă deoasebit de gravă care este de o periculozitate aparte", a adăugat Nica.

El a spus că lucrările comisiei şi votul în privinţa acestei cereri a Ministerului Justiţiei vor fi secrete.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Tiberiu Niţu, a transmis, marţi, ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) referatul referitor la deputatul Vlad Cosma, pentru a cere încuviinţarea arestării preventive a acestuia.

"În conformitate cu dispoziţiile articolului 72 alineatul 2 din Constituţia României şi ale articolului 195 alineatele 1 şi 2 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, raportat la prevederile art. 223 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, art. 224 Cod procedură penală rap. la art. 202 alin. 1, 3 şi 4 Cod procedură penală, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a transmis ministrului Justiţiei referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru a solicita încuviinţarea arestării preventive a deputatului Cosma Vlad Alexandru, pentru faptele descrise în referatul întocmit de procurorul de caz", arată Parchetul General, într-un comunicat de presă.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) informa anterior că şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, a transmis ministrului Justiţiei cererea şi referatul întocmit în cazul deputatului PSD Vlad Cosma, pentru a solicita preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea arestării preventive a parlamentarului.

"Din probele analizate rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi săvârşit o infracţiune de corupţie, în mod repetat, pe parcursul unui interval de timp însemnat şi că ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infracţiunii investigate", a precizat DNA.

Conform procurorilor, modul şi circumstanţele în care Cosma ar săvârşit infracţiunea de care este acuzat sunt de natură de a aduce "atingere gravă unui climat economic şi concurenţial corect, de care trebuie să se bucure agenţii economici participanţi la efectuarea unor lucrări finanţate de la bugetul de stat".

În plus, conform anchetatorilor, funcţiile ocupate de deputat "potenţează gradul de pericol social al faptelor de corupţie săvârşite".

"În raport cu art. 5 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 23 din Constituţie, măsura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci când există motive verosimile că s-a săvârşit o infracţiune sau există motive temeinice de a se crede în posibilitatea săvârşirii unei noi infracţiuni, fiind necesară astfel pentru apărarea ordinii publice, a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, desfăşurarea în bune condiţii a procesului penal", se mai precizează în comunicat.

Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales în colegiul uninominal 8 Prahova, care include oraşul Mizil, acelaşi colegiu în care în 2008 a fost ales deputat Adrian Năstase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Năstase în timpul mandatului acestuia.

El a fost audiat marţi, timp de peste două ore, de procurorii anticorupţie din Ploieşti.

Deputatul Vlad Cosma şi tatăl său, Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, sunt urmăriţi penal pentru trafic de influenţă, fiind acuzaţi de DNA că ar fi cerut şi primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentanţii unor societăţi comerciale, denunţători în cauză.

"Sumele de bani au fost pretinse în schimbul intervenţiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, pe lângă care cei doi aveau influenţă, respectiv preşedintele CJ Prahova, Cosma Mircea (tatăl inculpatului Cosma Vlad Alexandru), astfel încât societăţile respective să obţină de la instituţia publică lucrări şi servicii curente supraevaluate, de întreţinere a drumurilor publice sau a drumurilor judeţene pe timp de iarnă, dar şi decontarea, cu prioritate, a unor lucrări deja efectuate în temeiul unor contracte anterioare. Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentând «comisioanele» conform înţelegerilor cu cei doi inculpaţi", susţin procurorii DNA.

Mircea Cosma a fost reţinut marţi şi va fi prezentat instanţei supreme, miercuri, cu propunere de arestare preventivă.

În acelaşi dosar a fost reţinut, tot marţi, Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu, ce avea în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, din cadrul Consiliului Judeţean Prahova. Şi el va fi prezentat miercuri judecătorilor instanţei supreme, cu propunerea arestare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici