Cererea DNA privind urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, RESPINSĂ de plenul Camerei. Deputatul PSD: „Resping categoric acuzaţia. Nu există nicio probă în dosar că aş fi comis o infracţiune”

Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, cu 183 de voturi „împotrivă”, 88 de voturi „pentru” şi 2 abţineri, cererea DNA privind urmărirea penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu.

Urmărește
601 afișări
Imaginea articolului Cererea DNA privind urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, RESPINSĂ de plenul Camerei. Deputatul PSD: „Resping categoric acuzaţia. Nu există nicio probă în dosar că aş fi comis o infracţiune”

Cererea DNA de urmărire penală a lui Eugen Bejinariu, supusă marţi votului plenului Camerei/ PNL şi USR anunţă că votează favorabil (Imagine: MARIUS DUMBRAVEANU/ MEDIAFAX FOTO)

Deputatul PSD Eugen Bejinariu a declarat, marţi, în faţa plenului Camerei, că respinge categoric acuzaţia că ar fi comis vreun abuz în serviciu şi că acuzaţiile aduse de DNA sunt complet nefondate, el solicitând deputaţilor să se pronunţe prin vot asupra cererii DNA potrivit propriei lor conştiinţe.

„Resping categoric acuzaţia că aş fi comis vreun abuz în serviciu. Acuzaţiile sunt complet nefondate. Nu sunt acuzat că ar săvârşit vreo infracţiune de corupţie sau ar fi dobândit vreun folos necuvenit. Nu am avut atribuţii de negociere şi am demonstrat că deciziile au fost luate oficial cu mult înainte ca eu să fiu numit în Guvern. Nu există nicio probă în dosar că aş fi comis o infracţiune”, a spus Bejinariu.

Potrivit acestuia, contractul încheiat între Guvernul României şi Microsoft Irlanda este parte a unui act normativ adoptat de Guvernul României, iar semnătura sa în numele Guvernului a fost acordată în baza unui mandat imperativ al HG care a aprobat contractul şi l-a desemnat explicit.

El a mai spus că semnarea contractului între Guvernul României şi Microsof Irlanda a fost decisă prin adotarea de către Guvern a unui act normativ, cu respectarea legii privind achiziţiile publice, şi a avut toate avizele juridice şi de conformitate în toate etapele.

Bejinariu a atras atenţia că în acest moment există o decizie a CCR, respectiv decizia nr. 68/2017, care stabileşte că adoparea şi conţinutul unor acte normative nu pot constitui subiect de cercetare penală.

„Am prezentat aceste argumente ca să votaţi în cunoştinţă de cauză, potrivit propriei conştiinţe şi în acord cu legea”, a mai spus Bejinariu, în încheierea discursului său.

Procurorul general Augustin Lazăr i-a transmis, în 15 mai, o scrisoare preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, în care îi adresează rugămintea de a urgenta procedurile în cazul solicitării de începere a urmării penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

„Revenim la adresa noastră din 22.11.2016 prin care vi s-a solicitat exercitarea dreptului de a cere efectuarea urmăririi penale faţă de Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG în perioada 2000- 2004 pentru săvârşirea infracţiunii de abuz in serviciu şi vă adresăm rugămintea să dispuneţi măsurile legale în vederea urgentării procedurilor prevăzute de Legea 115 privind responsabilitatea ministerială”, se arată în scrisoarea semnată de Lazăr.

Procurorul general precizează, totodată, că lipsa unui răspuns la cererea formulată în luna noiembrie 2016 împiedică soluţionarea cauzei, afectând totodată principiile aflării adevărului şi termenul rezonabil al procesului penal prevăzute de Codul de procedură penală.

Potrivit acestuia, în dosar sunt implicate şi alte persoane şi, datorită legăturii dintre acestea şi Eugen Bejinariu, se impune investigarea tuturor celor implicaţ, cercetările neputând fi disjunse.

„În absenţa răspunsului Camerei Deputaţilor, urmărirea penală se desfăşoară numai faţă de persoane care nu beneficiază de imunitate, ceea ce poate crea o situaţie discriminatorie”, a mai scris Lazăr.

Scrisoarea procurorului general al României, Augustin Lazăr, referitoare la deputatul PSD Eugen Bejenariu, fost ministru pentru coordonarea SGG, a figurat pe ordinea de zi de luni a Biroului permanent al Camerei, care a transmis-o Comisiei juridice.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, în 17 mai, cu 16 voturi "pentru", 7 voturi "împotrivă" şi o abţinere", Raport de respingere a cererii de începere a urmăririi penale a deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei, Eugen Nicolicea, a precizat, miercuri, că Raportul de respingere a cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu, adoptat de comisie, a fost motivat de constatarea că infracţiunile imputate acestuia nu existau la data comiterii faptelor.

„Cu 16 voturi <pentru>, 7 voturi <împotrivă> şi o abţinere, Comisia recomandă plenului să nu voteze cererea de urmărire penală întrucât solicitarea este pentru infracţiunea 13 indice 2 din Legea 78/2000, infracţiune care nu exista la data comiterii faptei. Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în timpul cât ea se află în vigoare. Ea a intrat în vigoare pe 2 decembrie 2004, faptele sunt comise până în octombrie 2004”, a precizat Nicolicea, la acel moment.

PNL şi USR anunţă că votează cererea DNA în cazul Bejinariu; UDMR acuză PNL de încălcarea legii

PNL şi USR au anunţat, prin reprezentanţi, în cadrul dezbaterilor generale, că vor vota favorabil cererea DNA de urmărire penală a lui Eugen Bejinariu, în timp ce UDMR a arătat că PNL încalcă Regulamentul Camerei Deputaţilor dacă deputaţii liberali vor vota „la vedere”.

Astfel, deputatul USR Stelian Ion a precizat că Parlamentul nu este instanţă judecătorească şi că trebuie să lase Justiţia să se pronunţe în cazul lui Bejinariu.

"Acum trebuie să decidem dacă facem sau nu scut împotriva unui coleg acuzat de fapte grave, un prejudiciu de peste 60 de milioane de dolari, cum e acuzaţia Parchetului. Trebuie să decidem că Parlamentul lasă justiţia să se pronunţe. De ce colegul nostru se fereşte să prezinte argumentele de apărare în faţa instanţei, care ar putea să-l achite?”, a spus Stelian Ion.

El a mai arătat că propunerea din Comisia juridică privind respingerea cererii DNA a fost „pur politică”, întrucât PSD-ALDE au majoritatea în comisie şi „s-a decis politic”.

„E o chichiţă avocăţească, dar avem de-a face cu o faptă penală”, a subliniat deputatul USR.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a menţionat că PNL va vota consecvent, la vedere, pentru solicitarea Parchetului,, astfel încât să nu existe suspiciunea că se obstrucţionează mersul justiţiei.

„Parlamentul nu e instanţă de judecată. Avem o solicitare de la Parchet, nu e rolul Parlamentului de a stabili vinovăţii, nevinovăţii. Decizia trebuie să fie luată în instanţă. Solicităm parlamentarilor să ţină cont de Constituţie, de echilibrul puterilor în stat, iar prezumţia de nevinovăţie să funcţioneze până în Justiţie”, a spus Turcan.

Deputatul UDMR Marton Arpad a criticat decizia PNL a de a vota la vedere.

„Avem o lege - Regulamentul Camerei. E lege organică, aplicabilă nouă, care prevede un vot secret în astfel de cazuri. Dacă avem o astfel de prevedere, ea este obligatorie. Votul la vedere este o încălcare a acestei legi a noastră”, a spus Maton Arpad.

El a adus în discuţie faptul că legislaţia în vigoare nu permite pedepsirea unei fapte neincriminate la vremea la care a fost comisă.

„Sunt vorbe frumoase, inclusiv trimiterea la Constituţie şi legile ţării, care, printre altele, nu permit pedepsirea unei fapte neincriminate la vremea la care a fost comisă”, a spus Marton Arpad.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici