Cererea lui Cătălin Voicu de eliberare sub control judiciar, judecată în şedinţă publică
Avocaţii lui Cătălin Voicu au solicitat, luni, ca cererea de eliberare sub control judiciar a senatorului să fie dezbătută în şedinţă secretă, însă judecătorii instanţei supreme au respins propunerea, astfel că s-a început discutarea acesteia în şedinţă publică.
Cererea lui Cătălin Voicu de eliberare sub control judiciar, judecată în şedinţă publică (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Judecătorii instanţei supreme judecă cererea lui Cătălin Voicu de eliberare provizorie sub control judiciar în dosarul în care este arestat provizoriu pentru corupţie şi în care au mai primit mandate judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu.
Senatorul Cătălin Voicu, arestat în 30 martie pentru fapte de corupţie, solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) eliberarea provizorie sub control judiciar.
În acest dosar, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, în noaptea de vineri spre sâmbătă, judecătorul Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Marius Locic şi Costel Căşuneanu. Aceştia sunt încarceraţi la Direcţia de Cercetări Penale, unde este şi Cătălin Voicu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Cătălin Voicu a fost arestat, în 30 martie, sub acuzaţiile de trafic de influenţă în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.
În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele: în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri (Costel Căşuneanu-n.r.), în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, preşedintele Secţiei civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu, a pretins şi primit de la un alt om de afaceri (Marius Locic-n.r.) suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală. Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar-contabile care atestă împrejurări nereale, susţine DNA.
În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese.
De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.
La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ulterior, în 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010, cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive, de către Senat.
În 23 martie, Senatul a încuviinţat cererea DNA de arestare preventivă a lui Voicu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO