Cererea Rodicăi Stănoiu de recuzare a completului care analizează dosarul său cu CNSAS, respinsă

Cererea Rodicăi Stănoiu de recuzare a completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti care analizează dosarul său cu CNSAS privind colaborarea cu fosta Securitate, a fost respinsă, miercuri, de către instanţă.

Urmărește
93 afișări
Imaginea articolului Cererea Rodicăi Stănoiu de recuzare a completului care analizează dosarul său cu CNSAS, respinsă

Cererea Rodicăi Stănoiu de recuzare a completului care analizează dosarul său cu CNSAS, respinsă (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Avocatul Rodicăi Stănoiu a depus, marţi, o cerere de recuzare a completului de judecată. Solicitarea a fost respinsă de conducerea Curţii de Apel Bucureşti, şeful secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal urmând să stabilească un nou termen de judecată.

Pe de altă parte, pentru acest caz a fost transmis un document secret de către Serviciul Român de Informaţii (SRI). Surse judiciare au declarat că în documentul trimis de SRI se arată că judecătorul nu are certificat emis de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS) şi de aceea ar trebui să se abţină de la soluţionarea dosarului.

Documentul nu a fost solicitat SRI nici de instanţă, nici de Rodica Stănoiu, nici de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), potrivit surselor citate.

În 27 octombrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a admis o solicitare a CNSAS de întocmire a unei noi expertize grafoscopice în procesul cu Rodica Stănoiu, documentele folosite pentru comparaţie fiind un set de chestionare completate de aceasta la Direcţia de Paşapoarte, în anii '70 - '80.

Cele şase documente propuse pentru comparaţie cu notele de la Securitate ar fi fost scrise de Rodica Stănoiu în perioada anilor '70 - '80 şi au fost date Direcţiei de Paşapoarte. Consilierul CNSAS a precizat instanţei că aceste documente sunt cele mai potrivite pentru a fi comparate cu notele informative presupus a fi date de Stănoiu la Securitate, pentru că unele dintre ele sunt din anul 1983, perioadă în care se presupune că Stănoiu ar fi dat note informative Securităţii.

Ultima expertiză grafoscopică realizată de Institutul Naţional de Expertize Criminalistice arată că scrisul din notele informative de la Securitate semnate cu numele conspirativ "Sanda" şi cel din documentele prezentate de Rodica Stănoiu instanţei nu sunt ale aceleaşi persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici