- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cererile de pensionare anticipată au crescut în mai de peste trei ori faţă de media lunară din 2009
Numărul cererilor de pensionare anticipată înregistrate între 1 şi 20 mai a ajuns la peste 8.300, de peste trei ori mai multe decât se înregistrau, în medie, într-o lună anul trecut, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, directorul de comunicare de la Casa Naţională de Pensii, Angelica Mihail.
Cererile de pensionare anticipată au crescut în mai de peste trei ori faţă de media lunară din 2009 (Imagine: Nicu Mircea/Mediafax Foto)
Din datele centralizate de Casa Naţională de Pensii şi alte Asigurări Sociale (CNPAS) rezultă că în perioada 1 - 20 mai au fost înregistrate, la nivel naţional, 8.350 de dosare de pensionare anticipată.
Directorul de comunicare de la CNPAS, Angelica Mihail, a precizat că în anul 2009 au fost înregistrate aproximativ 35.000 de astfel de cereri în toată ţara, adică o medie de 2.900 de cereri pe lună.
În primele trei săptămâni ale lunii mai, cele mai multe cereri de pensionare au fost înregistrate în Bucureşti (1.350) şi judeţele Braşov (450), Constanţa (420) şi Timiş (380).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina
-
Presa rusă vorbeşte despre Călin Georgescu: a insistat cu prudenţă pentru normalizarea relaţiilor cu Rusia
-
Agenţia rusă Ria Novosti anunţă victoria lui Călin Georgescu pe care îl numeşte "aliniat al Rusiei"
Angelica Mihail a mai spus că şi săptămâna trecută casele judeţene de pensii s-au confruntat cu o cerere masivă privind pensionarea anticipată, Casa de Pensii Bucureşti fiind nevoită să deschidă mai multe ghişee pentru a putea prelua toate dosarele.
Ea a precizat că şi reprezentanţii Caselor de Pensii din Braşov, Botoşani şi Timiş au informat, săptămâna trecută, că sunt aglomerate din cauza cererilor de pensionare anticipată.
În ultimii zece ani, de la intrarea în vigoare a Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii, în medie, anual, 700 de persoane s-au pensionat anticipat sau anticipat parţial.
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, declara, în 10 mai, la Senat, că în discuţiile cu FMI s-a mers pe ideea îngheţării pensionărilor anticipate pentru şase luni, până la sfârşitul acestui an, după aplicarea Legii sistemului unitar de pensii.
Şeitan menţiona atunci că Guvernul s-a confruntat în ultimele luni cu "o creştere bruscă" a solicitărilor de pensionare anticipată şi de pensionare pe caz de invaliditate, anticipându-se o presiune pe bugetul asigurărilor de stat 0,5% din PIB.
Guvernul va îngheţa pensionările anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii, iar pensiile de invaliditate vor fi acordate numai dacă au fost aprobate în prealabil de echipe de evaluare medicală din Ministerul Muncii, potrivit măsurilor cuprinse în Memorandumul suplimentar de Înţelegere convenit de România cu FMI şi UE.
"Măsurile de reducere a cheltuielilor includ şi o îngheţare a pensionărilor anticipate începând cu data de 1 iunie 2010 şi până la intrarea în vigoare a legii de reformă a sistemului de pensii. Pensiile noi de invaliditate vor fi acordate numai dacă acestea au fost în prealabil aprobate de echipele de evaluare medicală din Ministerul Muncii", potrivit documentului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:50
-
astăzi, 08:41