Video FOTO, VIDEO | Cererile pentru stimulentul de 1.000 de lei, destinat copiilor cu handicap, pot fi depuse de marţi. Care sunt actele necesare solicitanţilor/ Sute de persoane aşteaptă la cozi

Cererile pentru obţinerea stimulentului financiar de 1.000 de lei, acordar lunar copiilor cu handicap, vor putea fi depuse, de marţi, de părinţii sau reprezentanţii legali ai minorului, atât la Complexul de Servicii Sociale Ominis, cât şi prin e-mail, potrivit DGASMB.

Urmărește
947 afișări

Potrivit Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), solicitanţii stimulentului trebuie să depună, în original, o cerere tip, care poate fi completată la locaţia de depunere sau poate fi descărcată de pe site-ul www.dgas.ro, certificat de naştere al copilului, actul de identitate al reprezentantului legal, actul de identitate al celuilalt părinte, certificatul de căsătorie sau de divorţ al părinţilor, actul de identitate al copilului (pentru copiii peste 14 ani), certificatul de încadrare în grad de handicap, extras de cont pentru plata prin transfer bancar şi, dacă este cazul, decizie tutore şi act de identitate tutore şi hotărâre plasament şi act de identitate asistent maternal.

„Actele se prezintă la Complexul de Servicii Sociale Ominis din Aleea Turnu Măgurele numărul 17A, Sector 4, Bucureşti, pe latura din spre Aleea Ciceu, lângă Spălatoria Socială, de luni-vineri între orele 9.00-15.00 (staţia de metrou Apăratorii Patriei, sau RATB numerele 232, 102 staţia Ciceu)”, arată sursa citată.

De asemenea, actele pot fi trimise şi prin email la adresa stimulent.copiidizabilitati@gmail.com.

„Actele menţionate anterior se vor transmite scanate, la rezoluţie bună, în format pdf. sau jpeg. Actele se vor transmite toate într-un singur e-mail. Recomandăm evitarea deplasării şi transmiterea documentelor în format electronic. Vă asigurăm că toate cererile vor fi înregistrate şi procesate”, susţin reprezentanţii Direcţiei.

Sursa menţionată precizează că vor putea beneficia de stimulentul financiar copiii cu handicap, cu domiciliul sau reşedinţa pe raza administrativ teritorială a Municipiului Bucureşti. Copiii trebuie să aibă vârsta de până la 18 ani şi să aibă cel puţin unul dintre părinţi are domiciliul stabil pe raza Municipiul Bucureşti.

„La depunerea dosarului, beneficiarul este obligat să prezinte toate actele în original (dacă beneficiarul optează pentru depunerea actelor la sediul Complexului de Servicii Sociale Ominis din Aleea Turnu Măgurele nr. 17A, Sector 4, Bucureşti)”, conform comunicatului DGASMB.

În plus, în momentulîn care se va stabili cine beneficiază de acest stimulent, se va verifica dacă părinţii au amenzi RATB, rutire, de tulburare a liniştii publice, neachitate.

„Actele se depun o singură dată, pe perioada de valabilitate a certificatului de handicap”, conform sursei citate.

Aglomeraţie la centrul de depunere a cererilor pentru ajutorul copiilor cu dizabilităţi

Aproape o sută de persoane erau, marţi dimineaţa, la Complexul de Servicii Sociale OMINIS din Sectorul 4, pentru a depune cererea de acordare a ajutorului de 1.000 de lei pe care Primăria Capitalei îl va plăti lunar pentru copiii cu dizabilităţi.

Oamenii au venit încă de la ora 08:00 la Complexul OMINIS cu documente care demonstrează că au în îngrijire un copil cu handicap. Chiar dacă ştiau că dosarele se depun începand cu ora 09:00, au vrut să se asigure că nu vor sta la coadă.

"Am aflat de la televizor că se dau banii ăştia, 1.000 de lei pentru un copil cu handicap, şi am venit să fac cerere să primesc acest ajutor. Am mai venit o dată săptămâna trecută, mi-au spus ce acte trebuie să aduc şi acum am venit cu toate pregătite. Sunt casnică, iar soţul meu lucrează ca mecanic. Copilul e încadrat la handicap de gradul trei şi cu alocatie şi indemnizaţie primesc, în total, aproape 200 de lei. Ştiu că se putea depune dosarul şi electronic, dar eu nu mă pricep la calculatoare şi am preferat să le depun cu mâna mea, să fiu sigură că e totul în regulă", a declarat una dintre mame.

Cererea de acordare a acestui ajutor trebuie însoţită de certificatul de naştere al copilului (pentru copiii mai mici de 14 ani), actul de identitate al reprezentantului legal şi al celuilalt părinte (dacă acesta este decedat - certificatul de deces, dacă este divorţat - hotărârea de divorţ definitivă şi irevocabila), certificatul de căsătorie sau de divorţ al părinţilor, actul de identitate al copilului (pentru copiii de peste 14 ani), certificatul de încadrare în grad de handicap (acesta trebuie sa fie emis de către comisiile de pe raza Municipiului Bucureşti) şi un extras de cont pentru plata prin transfer bancar. În cazul copiilor aflaţi în plasament sau în grija altcuiva, trebuie prezentată decizia tutorelui şi actul de identitate al tutorelui sau hotărârea de plasament şi actul de identitate al asistentului maternal. Stimulentul va fi acordat pentru fiecare copil cu handicap, astfel daca un părinte are în îngrijire mai mulţi copii cu handicap va primi câte 1.000 pentru fiecare. Cererile pot fi depuse permanent, neexistând o perioadăa limită. Toate documentele doveditoare trebuie prezentate în original, precizează Primăria Capitalei.

La Complexul OMINIS, unde se depun aceste solicitari de acordare a ajutorului pentru copiii cu handicap, toate documentele vor fi xeroxate şi îndosariate, pentru ca părinţii să fie scutiţi de un efort. Solicitările pot fi depuse şi prin email, la adresa "stimulent.copiidizabilitati@gmail.com", în acest caz părinţii fiind obligaţi să scaneze toate documentele şi să le ataşeze aplicaţiei.

"Am fetiţa cu handicap şi am venit să îmi depun dosarul ca săa primesc ajutorul acesta. Acum primesc de la stat 1.100 de lei, ajutor de însoţitor şi atât. Vă daţi seama că mă ajută enorm banii ăştia, îmi dublează venitul. Am venit să depun fizic pentru că nu ştiu să folosesc calculatorul", spune Lavinia Stancu, o altă mamă care a venit de dimineaţă pentru a depune cererea de acordare a ajutorului, pe care, spune aceasta, îl va folosi pentru îşi îingriji fetiţa de 8 ani, care are un handicap locomotor grav.

Marian, un tată de 38 de ani, are doi copii cu handicap. Nu are serviciu, aşa că lucrează cu ziua pe unde găseşte pentru a îşi întreţine familia. A mers să depună cererea de ajutor în speranţa că veniturile familiei vor creşte.

"Am patru copii şi unul nu vede cu ochiul drept, băieţelul, care are trei ani. Şi fetiţa de cinci ani are o problemă la mâna dreaptă, s-a născut cu handicap la degete. Am venit să depun dosarele lor ca să primesc ajutorul acesta. Primesc şi acum de la stat câteva sute de lei ajutor, cam 650 de lei pentru amândoi. Acum sper să îmi aprobe dosarele la amândoi, să primesc 2.000 de lei, să îi pot duce la şcoală, să le asigur o viaţă mai bună", spune Marian.

Acest sprijin financiar, în cuantum de 1.000 de lei, se acordă pentru fiecare copil cu handicap, cu domiciliul sau reşedinţa pe raza administrativ teritorială a Municipiului Bucureşti, daca cel puţin unul dintre părinţi are domiciliul în Capitală. Stimulentul va fi acordat doar părinţilor care nu au amenzi neplatite şi sunt la zi cu toate taxele şi impozitele locale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici