- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Certificatul energetic pentru clădiri ar putea redeveni obligatoriu din martie
Certificatul energetic pentru clădiri ar putea redeveni obligatoriu din luna martie a acestui an, dacă Guvernul va aproba ordonanţa de urgenţă privind reintroducerea certificatului, propusă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), a anunţat joi instituţia.
Certificatul energetic pentru clădiri ar putea redeveni obligatoriu din martie (Imagine: Mediafax Foto)
Oficialii MDRT s-au întâlnit miercuri cu reprezentanţii Uniunii Naţionale a Notarilor Publici, Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor Imobiliare, Asociaţiei Auditorilor Energetici, Ligii Asociaţiilor de Proprietari HABITAT, Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii din România şi profesori ai Facultăţii de Instalaţii din Bucureşti, pe tema introducerii certificatelor energetice pentru clădiri.
"S-a discutat despre reintroducerea obligativităţii existenţei certificatului energetic în tranzacţiile imobiliare, în contextul introducerii pe agenda Guvernului a Ordonanţei de urgenţă de amendare a prevederilor referitoare la acest aspect. În situaţia în care, Guvernul aprobă Ordonanţa propusă de MDRT, certificatul energetic pentru clădiri va redeveni obligatoriu din luna martie 2010", se arată într-un comunicat al ministerului transmis joi MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Liga Naţiunilor: România - Kosovo 0-0. Tricolorii au nevoie de un punct pentru a termina pe primul loc
-
Iohannis s-a văzut cu Scholz la Berlin: discuţii despre stimularea investiţiilor
-
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
Potrivit MDRT, în perioada următoare se va intensifica procesul de atestare tehnico-profesională a auditorilor energetici şi vor fi omologate câteva programe de calcul utile auditorilor energetici.
Totodată, centrele universitare care organizează cursuri pentru viitorii auditori, vor organiza şi cursuri de iniţiere în folosirea acestor programe.
Uniunea Notarilor Publici va face o serie de propuneri pentru normele de aplicare a legii, astfel încât să fie eliminate orice neajunsuri în momentul tranzacţionării clădirilor.
Prin certificatul energetic, potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie, prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat şi asupra eficienţei energetice a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică, de la clasa A-eficienţă energetică ridicată, la clasa G-eficienţă energetică scăzută, în funcţie de consumul total anual specific de energie.
De asemenea, certificatul conţine o serie de recomandări pentru îmbunătăţirea calităţii locuinţei, din punctul de vedere al consumurilor energetice.
Majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/m2an.
Ţinta consumului anual specific de energie pentru încălzire este de sub 100 kWh/m2an şi a fost stabilită prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 18/2009.
Certificatul este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO