CES: Sindicatele şi patronatele trebuie să îşi desemneze membrii pentru noul plen al Consiliului
Conducerea Consiliului Economic şi Social (CES) invită confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional să depună o scrisoare de intenţie privind membrii din plenul CES, deoarece mandatul actualilor reprezentanţi expiră pe 28 martie.
Consiliul Economic şi Social arată, luni, într-un comunicat de presă, că la data de 28 martie încetează mandatul membrilor plenului CES, iar confederaţiile sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional interesate în parcurgerea etapelor procedurale pe care le implică desemnarea membrilor în noul for trebuie să depună o scrisoare de intenţie până la data de 25 martie.
Consiliul Economic şi Social, înfiinţat în baza unei Legi adoptate în 1997, este o organizaţie tripartită constituită pentru dialogul social la nivel naţional, având drept principală atribuţie evaluarea şi avizarea (pozitivă sau negativă), înainte de aprobare, a proiectelor de acte normative privind măsuri economice şi sociale cu impact major.
Potrivit legii, plenul instituţiei, ales pentru patru ani, propune preşedintele CES, acesta fiind validat de Parlament tot pentru un mandat de patru ani.
Plenul Consiliului Economic şi Social este format din câte 15 reprezentanţi ai Guvernului, ai sindicatelor şi ai patronatelor. Executivul şi-a desemnat reprezentanţii la sfârşitul lunii octombrie 2007.
Dezbaterile CES au loc în prezenţa a minimum 24 de membri, cu condiţia ca fiecare partener social să fie reprezentat de cel puţin opt persoane.
În luna iunie 2006, Guvernul a decis ca CES să aibă dreptul să participe la lucrările Consiliului Economic şi Social European cu câte cinci reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale şi patronale reprezentative la nivel naţional. Astfel, numărul reprezentanţilor CES a fost majorat de la 27 la 45 de membri, pentru a se asigura componenţa necesară pentru participarea la lucrările Consiliului Economic şi Social European.
La sfârşitul anului trecut, vicepreşedintele Consiliului Economic şi Social şi reprezentantul Guvernului în această structură, Valentin Mocanu, declara că posibilitatea retragerii Guvernului din CES va fi discutată cu partenerii sociali, unii susţinând deja adoptarea modelului din UE. El mai spunea că la nivel european există şi alte modele, în care CES este structurat diferit, existând şi posibilitatea ca a treia parte să fie compusă din societatea civilă, nu din Guvern.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în decembrie 2010, că Guvernul "ar cam trebui să dispară" din Consiliul Economic şi Social, iar CES să rămână "o zonă dedicată patronatelor, sindicatelor şi societăţii civile, alta decât sindicatele".
Guvernul a propus, în proiectul de lege privind Codul Dialogului Social, supus dezbaterii publice în noiembrie 2010, ca Plenul Consiliului Economic şi Social să fie constituit tot din 45 de membri, dar 15 să fie numiţi de confederaţiile sindicale, 15 de confederaţiile patronale, iar ceilalţi 15 să reprezinte societatea civilă. Cei 15 membri în CES care reprezintă societatea civilă ar urma să fie numiţi de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, din cadrul structurilor cooperatiste, profesiunilor liberale, organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor, comunităţii ştiinţifice şi academice, organizaţiilor de agricultori, organizaţiilor de pensionari, organizaţiilor comunităţilor locale, asociaţiilor care reprezintă familia şi persoanele cu dizabilităţi şi alte organizaţii neguvernamentale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO