- Home
- Social
- BRAŞOV, (29.07.2017, 13:46)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetatea teutonilor din Feldioara, reconstruită de la zero, după o investiţie de 12 milioane lei. Când îşi deschide porţile pentru turişti | GALERIE FOTO
Cetatea Feldioara, ridicată în judeţul Braşov în secolul al XIII-lea de teutoni, a fost reconstruită aproape de la zero, după o investiţie de 12 milioane de lei. Până în septembrie însă, noua fortăreaţă va putea fi admirată doar din exterior.
Urmărește
4643 afișări
Cetatea teutonilor din Feldioara, reconstruită de la zero, după o investiţie de 12 milioane lei. Când îşi deschide porţile pentru turişti
Demarate în anul 2013, lucrările de reconstrucţie a Cetăţii Feldioara din judeţul Braşov au fost recepţionate, aceasta fiind, practic, a doua cetate reconstruită în judeţ, după cea din Rupea, care a reintrat în circuitul turistic din anul 2014.
Din fortăreaţa care a fost ridicată pe vremea teutonilor în secolul al XIII-lea mai rămăseseră în picioare doar trei ziduri - şi acestea degradate - astfel că edificul a fost refăcut aproape de la zero.
Mircea Gherghe, responsabilul de lucrări din partea Consiliului Judeţean Braşov, finanţatorul proiectului, a declarat că cetatea a fost restaurată după imaginea pe care o avea în secolul al XVIII-lea, proiectul derulându-se cu avizul Ministerului Culturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
„În acea perioadă, zidurile cetăţii erau tencuite şi am ales să le tencuim tocmai pentru a se păstra cât mai bine. Nu am inventat nimic faţă de imaginile şi documentele istorice. În ceea ce priveşte construcţiile de lemn care sunt peste ziduri, acestea s-au făcut după modelul istoric al vremii, deoarece nu au mai existat date despre structurile existente la această cetate. Pentru reconstrucţia şi renovarea zidurilor nu s-au folosit decât mortare de var şi piatră. Nu am folosit cimentul decât la subzidirea consolidării fundaţiei”, a explicat Mircea Gherghe.
Galerie foto
Investiţia a fost de 12.379.295,67 lei, bani care au venit din partea bugetului Consiliului Judeţean Braşov.
„Valoarea estimată iniţial a fost de 23 de milioane de lei, iar licitaţia a fost adjudecată la suma de 15.362.951,61 lei. Astfel s-a realizat o economie la bugetul judeţean de peste 3 milioane de lei. Acum, la finele lucrărilor, Cetatea Feldioara devine un important punct de reper pe harta turistică şi culturală a judeţului. Orice obiectiv turistic este important pentru judeţ, dar şi pentru localitate în care se găseşte. Este şi cazul Cetăţii Feldioara”, a declarat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, care aşteaptă, acum, o creştere a turismului în zonă.
Deşi lucrările au fost finalizate, obiectivul îşi va deschide porţile abia în septembrie, după ce vor fi amenajate spaţiile muzeale, dar şi zona de intrare către monument, primarul Feldioarei, Sorin Taus spunând că turiştii pot admira, deocamdată, cetatea doar pe exterior.
„Pe şantierele arheologice care au fost au fost descoperite o serie de obiecte, astfel că în spaţiile muzeale create vor fi aduse aceste exponate”, a explicat primarul.
Practic, la reconstrucţia cetăţii construite în secolul XIII de teotoni, lucrările au demarat în 2013 cu o cercetare arheologică aprofundată a întregului sit istoric realizată sub coordonarea arheologului Daniela Marcu-Istrate. Descoperirile arheologice au evidenţiat că dealul cetăţii a fost locuit cu mii de ani în urmă, fiind scoase la lumină artefacte surprinzător de bine conservate din perioadele neolitică (cultura Cucuteni), geto-dacică şi medievală.
Cetatea are patru turnuri, în cele patru puncte cardinale, un zid de incintă, dar şi zidurile ce marchează vechea capelă existentă de pe vremea când aici a existat o Mănăstire Cisterciană.
Pe partea de nord se poate observa şi zidul teuton, dar şi o fântână care a fost scoasă la suprafaţă pe ultima sută de metri a săpăturilor, despre amplasamentul acesteia neexistând amănunte.
„Acest proiect a fost o provocare în ceea ce priveşte materialele de construcţie, fiindcă nu puteam folosi orice. De asemenea, cu ajutorul arhitecţilor am încercat să nu inventăm elemente ale acestei construcţii, ci să păstrăm imaginea istorică a acestei cetăţi. Tocmai ca să se facă diferenţa între ceea ce a existat şi ceea ce am adăugat noi pentru protecţia zidurilor cetăţii, construcţii care sunt însă în conformitate cu specificul istoric, a fost creat din structură de lemn. Cea mai mare dificultate pe care am întâmpinat-o a fost însă lipsa personalului specializat, astfel că am avut o fluctuaţie destul de mare pe şantier”, a precizat Alexandru Stoica, reprezentantul constructorului.
Citeşte şi: Românii din vestul ţării dau litoralul Mării Negre pe ştrandurile din Ungaria, în lipsa unei infrastructuri adecvate. La cât ajung preţurile şi care sunt locurile preferate de turişti
Citeşte şi: Ce noutăţi aduc pentru şoferi normele de aplicare a Legii RCA, ce urmează să intre în vigoare zilele acestea. Cine ar putea plăti poliţe RCA cu 50% mai ieftine şi cum se va calcula "Factorul N"
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe