Cetăţean ungar care a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal financiar, urmărit penal

Un cetăţean ungar care a atras peste 300 de orădeni într-un joc piramidal financiar care funcţiona sub paravanul unei firme de creditare înfiinţate la Oradea este urmărit penal pentru înşelăciune, prejudiciul provocat clienţilor fiind de aproximativ 500.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
8 afișări

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, vineri, că poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor Bihor au început urmărirea penală faţă de o societate comercială din Oradea şi faţă de administratorul acesteia, un cetăţean ungar în vârstă de 54 ani, pentru înşelăciune şi infracţiuni la regimul bancar.

"Cetăţeanul ungar este acuzat că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a atras şi a gestionat suma de 527.165 de lei, provenită din contribuţiile a 329 persoane pe care le-a indus în eroare cu privire la posibilitatea acordării de ajutoare băneşti", a spus Dinu.

Sistemul pus în practică de administratorul firmei era asemănător cu jocurile Caritas, Gerald sau Mondoprosper. Clienţii achitau o taxă de înregistrare, în valoare de patru la sută din suma solicitată, şi deveneau membri ai unor grupuri, achitând lunar rate în conturile constituite pentru crearea unor aşa-zise fonduri de premiere.

Din cercetările efectuate de poliţişti a reieşit, însă, că în cele trei luni de funcţionare, administratorul societăţii nu a acordat niciun credit din cei peste 500.000 de lei strânşi.

"Cu toate acestea, societatea organizatoare percepe în avans o taxă de administrare anuală de trei la sută din valoarea creditului, care este inclusă în rata lunară pe care membrii grupurilor sunt obligaţi să o plătească din momentul înscrierii", a explicat Dinu.

Pe de altă parte, clienţii care solicitau rezilierea contractului înainte de acordarea creditului, puteau să-şi recupereze sumele plătite până la acel moment numai după expirarea perioadei de creditare.

Până la finalizarea anchetei, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au luat măsura asiguratorie de poprire a conturilor aparţinând societăţii în cauză.

"A fost indisponibilizată astfel suma de 72.000 de lei, care se găsea în conturi, asigurându-se astfel recuperarea parţială a prejudiciului", a afirmat Dinu.

Societatea de creditare a fost sancţionată, în urmă cu două săptămâni, de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, cu 15.000 de lei şi obligată să oprească imediat activitatea de creditare, dar şi să returneze sumele încasate până în prezent de la clienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici