Cetăţenii europeni nu-şi mai doresc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă

Majoritatea cetăţenilor europeni nu mai doresc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă (şi invers), este rezultatul un sondaj susţinut de Comisia Europeană pe parcursul lunii iulie şi al primei jumătăţi a lunii august, relatează Deutsche Welle.

Urmărește
2622 afișări
Imaginea articolului Cetăţenii europeni nu-şi mai doresc trecerea de la ora de vară la cea de iarnă

Populaţia europeană nu-şi mai doreşte trecerea de la ora de vară la cea de iarnă

În cadrul sondajului, la care au luat parte aproximativ 4,6 milioane de persoane, un procentaj de peste 80% din respondenţi au precizat că nu îşi mai doresc trecerile de la ora de vară la cea de iarnă (şi vice-versa).

Comisia Europeană a mai precizat, însă, că rezultatele vor trebui analizate şi de un corp de experţi înainte de luarea unei decizii cu privire la păstrarea sau anularea măsurii.

Sondajul, organizat de Comisia Europeană, s-a desfăşurat în intervalul 4 iulie - 16 august, majoritatea covârşitoare a respondenţilor - în jur de trei milioane de persoane - provenind din Germania.

De altfel, Imperiul German a fost şi primul stat care a adoptat sistemul schimbării orelor pe întreg teritoriul său, în 1916, în timpul primului Război Mondial. Ulterior, măsura a fost anulată, pentru a fi reintrodusă în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ajustarea ceasului în funcţie de sezon a fost introdusă din varii motive, de regulă pentru a economisi energie electrică. În cazul Germaniei, readoptarea măsurii după al doilea Război Mondial a fost făcută şi pentru coordonarea cu fusul orar al Moscovei.

Dea lungul timpului, măsura a fost criticată pentru perturbarea bioritmului şi pentru faptul că nu are efectul scontat, anume de a ajuta la economisirea energiei electrice.

Schimbările de ore au loc în ultima duminică a lunii martie şi în ultima duminică a lunii octombrie.

Nu toate ţările din lume fac trecerea de la ora de vară la cea de iarnă şi invers. Printre acestea se numără Islanda, Japonia, China, Taiwan, Coreea de Sud şi India. De asemenea, o bună parte a ţărilor africane au optat să nu facă aceste treceri. Iar in Australia acest lucru este opţional pentru fiecare regiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici