- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetăţenii UE, informaţi prin acelaşi tip de scrisoare despre gripa porcină
Fiecare familie din România şi din statele UE va primi, de săptămâna viitoare, acelaşi model de scrisoare cu informaţii privind noul virus gripal AH1N1 şi măsurile de prevenire, decizia fiind luată în cadrul întâlnirii miniştrilor Sănătăţii de la Luxemburg, a anunţat, duminică, ministrul Ion Bazac.
Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac (Imagine: Mediafax Foto)
La reuniunea de la Luxemburg, fiecare ministru al Sănătăţii a primit în mapă câte un exemplar al scrisorii, tradus în limba oficială a ţării de unde provine. Această scrisoare de informare are acelaşi conţinut, indiferent dacă vizează populaţia Franţei, a României sau pe cea a altui stat membru UE, a explicat Bazac într-o conferinţă de presă.
Distribuţia scrisorii în România va fi realizată gratuit, cu sprijinul instituţiilor statului, din dispoziţia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Prin această scrisoare oamenii sunt informaţi despre faptul că noul virus gripal AH1N1 (gripa porcină) descoperit recent se transmite de la om la om şi a determinat mai multe cazuri de îmbolnăvire.
Simptomele noii gripe AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane, respectiv febră asociată cu simptome respiratorii, obligatorii, respectiv tuse seacă, secreţii nazale, apoase. În plus, mai pot apărea alte stimptome, precum alterarea stării generale, senzaţia de oboseală, dureri musculare, dureri de cap, se mai arată în scrisoarea de informare.
În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus.
De asemenea, populaţia mai este informată că noul virus gripal AH1N1 se transmite de la om la om în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere, prin picăturile de salivă sau secreţii nazale, răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută.
Acest virus se mai poate transmite şi prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contaminate cu picăturile sau secreţiile din nas sau gât provenite de la un bolnav. Transmiterea în acest caz se face prin contactul mâinilor nespălate cu nasul sau cu gura.
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc, produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător.
În orice situaţie, specialiştii recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun a mâinilor, suprafeţelor şi a echipamentelor folosite după manipularea cărnii crude.
Acest nou virus este sensibil la medicamentele antivirale specifice. Tratamentul antiviral va fi recomandat numai de către medic. Este total contraindicat ca persoanele sănătoase să ia medicamente antivirale ca măsură de precauţie, se mai arată în scrisoarea ce va fi trimisă populaţie.
Tot în scrisoare sunt trecute măsurile de protecţie faţă de infecţie. Astfel, trebuie evitate contactele strânse cu persoanele bolnave, aglomeraţiile şi mulţimile, atunci când oamenii tuşesc sau strănută. De asemenea, vor fi acoperite gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă, ce va fi aruncată după utilizare, iar mâinile vor fi spălate cât mai des cu apă şi săpun.
Persoanele care prezintă simptome de gripă vor rămâne acasă pentru a evita contaminarea celor din jur şi vor anunţa imediat medicul de familie. Orice om ar trebui să aibă acasă o mască pe care să o pună pe faţă, acoperind în acelaşi timp şi gura, şi nasul.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii se vor întâlni, luni, cu conducerea Consiliului Naţional al Audiovizualului, pentru a stabili forma pe care această campanie o poate lua prin intermediul media audio-video.
Bazac a prezentat, în conferinţa de duminică, materialul susţinut în Guvern privind răspunsul în cazul unei pandemii.
"Ea (raportarea - n.r.) nu cuprinde în mod neapărat informaţii secrete. OMS a avertizat încă de acum doi ani guvernele lumii despre iminenţa apariţiei unei pandemii de gripă. Această informare a fost primită şi de către fostul ministru al Sănătăţii, care a eşuat în a lua măsurile necesare. Stocul de 460.000 de doze antivirale la care am ajuns în prezent putea fi asigurat încă de anul trecut. Din suma alocată de fostul ministru pentru cumpărarea vaccinurilor HPV (împotriva cancerului de col uterin - n.r.) se putea achiziţiona jumătate din rezerva de antivirale necesară, în conformitate cu reglementările OMS. Practic, aici se găseşte explicaţia celor 40.000 de doze care a suscitat atâta îngrijorare. Diferenţa până la 460.000 de doze este efortul recent al echipei actuale de la Ministerul Sănătăţii", a mai spus Bazac.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.