- Home
- Social
- BRAŞOV, (07.01.2019, 19:57)
- Adina Chirvasa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Cetele de Feciori din Ţara Făgăraşului se desfac de Sfântul Ioan şi se termină obiceiurile de iarnă
Cetele de feciori care colindă în Ţara Făgăraşului s-au desfăcut, luni, de Sfântul Ioan, după un festival desfăşurat în centrul oraşului, astfel punându-se capăt manifestărilor tradiţionale ce au loc în perioada sărbătorilor de iarnă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
455 afișări
Cetele de Feciori din Ţara Făgăraşului se desfac de Sfântul Ioan şi se termină obiceiurile de iarnă
34 de cete de feciori din comunele Beclean, Recea, Hârseni, Şinca Nouă, Şercaia, Şinca, Mândra, Viştea, Ucea, Cincu, Lisa, Arpaşu de Jos, Şoarş, Chirpăr, Comăna, Jibert, Voila şi Avrig au participat, luni, la festivalul din Făgăraş, care pune capăt manifestărilor din perioada sărbătorilor de iarnă.
Evenimentul a început cu o slujbă la Catedrala Ortodoxă „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş, apoi cetaşii au colindat în Catedrală, rând pe rând. Ulterior, s-au îndreptat spre centrul oraşului, unde a avut loc o paradă a costumelor tradiţionale din întreaga Ţară a Făgăraşului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
După paradă, fiecare ceată a urcat pe scena amenajată pentru eveniment şi şi-au prezentat dansurile şi tradiţiile specific zonei.
Cetele de feciori din cele 63 de localităţi ale Ţării Făgăraşului sunt formate din 4-7, ba chiar şi 18-20 de tineri necăsătoriţi.
Potrivit Elenei Băjenaru, manager Muzeul Ţării Făgăraşului, cetele de feciori se formează în seara de Sfântul Nicolae (6 decembrie), iar activitatea lor se desfăşoară până la Sfântul Ioan. Principalele lor sarcini sunt organizarea jocurilor şi petrecerilor tineretului, colindatul de Crăciun şi îndeplinirea diferitelor ritualuri şi ceremonii.
O ceată este formată dintr-un vătaf mare, un vătaf mic, stegarul – care poartă steagul, colcer, care are în grijă alimentele, crâşmar sau cârciumar, care răspunde de băutură, un casier care administrează banii. Cei aleşi să intre în ceată sunt dintre cei mai de seamă feciori din sat.
Unul din elemente care defineşte ceata de feciori şi cu rol ceremonial important este steagul - ceata merge pretutindeni cu steagul, joacă cu steagul, iar atunci când ceata se află la gazdă, acesta este arborat la poartă. În afară de steag, tinerii din ceată au, ca semn distinctiv, portul de sărbătoare, sobru şi elegant, precum şi unele podoabe specifice: căciuli împodobite cu vâstre realizate din bucăţi mici de oglinzi, flori artificiale, fire roşii, pene, ciucuri, brâie colorate sau tricolor care se pun pe piept, iar în unele sate bastonaşe frumos împodobite sau bâte ciobăneşti.
De Sfântul Nicolae, cetaşii îşi aleg o gazdă unde se adună să înveţe colindele cu care vor merge mai apoi în seara de Ajun de Crăciun. Tot de de Sfântul Nicolae au început pregătirile pentru petrecerile şi ceremoniile din timpul sărbătorilor. De la Crăciun până în momentul desfacerii, cetaşii s-au mutat, practice, la gazdă, unde au participat la treburile gospodăriei.
După Crăciun, cetaşii au cheamat localnicii la baluri ce au avut loc la căminele culturale din sate.
Citește pe alephnews.ro: FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegerile prezidențiale din SUA schimbă cursul lumii. Tot ce trebuie să știi despre procesul electoral
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:51
-
astăzi, 11:43
Deputat PSD: După ce „s-au giugiulit pe furiş”, azi PNL şi AUR s-au „pupat” în public la Giurgiu