Târgovişte: Carne de porc contaminată cu dioxină, oprită de la comercializare
Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, Sandu Tolea, întreaga cantitate de carne de porc provenind din Irlanda şi descoperită la o societate din Târgovişte a fost retrasă. Carnea urma să fie folosită la producerea de salam şi carne de mici.
"În acest moment se fac analize pentru a se stabili întreaga cantitate de dioxină din carne. Din fericire, carnea nu a fost introdusă la comercializare. Întreaga cantitate a fost confiscată şi va fi dusă la o societate care o va denatura", a spus Tolea.
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a fost informată, marţi, despre introducerea în România, din Belgia, a unei cantităţi de 3.640 de kilograme de carne de porc provenind din Irlanda, beneficiarul fiind o companie din Bucureşti.
În urma verificărilor la depozitul din Bucureşti s-a stabilit că aici au fost livrate 20 de tone de carne de porc, din care 3.640 kilograme de carne (cap de porc) din Irlanda, importată din Belgia, sunt contaminate cu dioxină. În urma verificărilor, inspectorii ANSVSA nu au mai găsit lotul de 3.640 kilograme de carne de porc la depozitul din Bucureşti, acesta fiind trimis prin cinci firme în judeţele Ilfov, Buzău şi Olt.
De asemenea, s-a depistat că o firmă din Cluj a importat 40 de tone de carne de porc de lucru provenită din Irlanda, tranzacţie încheiată printr-o firmă franceză, produsele ajungând în 24 de judeţe.
În urma verificărilor, la acest depozit din Cluj a fost găsit o cantitate de 4.373 de kilograme de carne, aceasta fiind reţinută de la comercializare.
Restul cărnii provenind din loturile contaminate a fost distribuită în 37 de unităţi din 24 de judeţe, respectiv Argeş, Gorj, Vaslui, Alba, Cluj, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Maramureş, Timiş, Olt, Bistriţa-Năsăud, Prahova, Teleorman, Suceava, Neamţ, Sibiu, Mehedinţi, Bihor, Ialomiţa, Vrancea, Hunedoara, Satu-Mare, Bacău şi Brăila.
La un depozit din judeţul Olt a fost identificată o parte din carnea de porc contaminată cu dioxină trimisă din Bucureşti. Pentru că aceasta fusese amestecată cu altă carne, a fost retras tot lotul găsit în depozit, respectiv 5.254 de kilograme.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare Buzău, carnea de porc din Irlanda contaminată cu dioxină nu a pătruns pe piaţa buzoiană deoarece societatea care a cumpărat o parte din cantitatea contaminată nu mai funcţionează la sediul social declarat în Buzău, având puncte de lucru în Capitală.
Totodată, trei firme din judeţul Ilfov au primit de la depozitul din Bucureşti carne de porc contaminată cu dioxină.
Vicepreşedintele ANSVSA, Laszlo Csutak, a anunţat, miercuri, că aproximativ 70 de tone de carne de porc provenită din Irlanda au ajuns în România printr-o firmă din Ungaria, care o importase din Polonia, fiind preluată de patru societăţi din Bucureşti şi din judeţele Prahova şi Vâlcea.
Citeşte şi:
O firmă din Cluj a importat 40 de tone de carne din Irlanda
Carne de porc din Irlanda a ajuns în depozitele unei firme din Bucureşti
Carnea de porc din Irlanda, livrată la cinci firme din Ilfov, Buzău şi Olt
Carnea de porc cu dioxină afectează sănătatea doar dacă este consumată continuu
Tăriceanu cere date privind carnea de porc din Irlanda