- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
CFR Cluj, dat în judecată de un ONG de mediu care cere suspendarea lucrărilor la Parcul Feroviarilor
Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu a dat în judecată clubul CFR 1907 Cluj SA şi solicită suspendarea oricăror lucrări în Parcul Feroviarilor din Cluj-Napoca, transmite corespondentul MEDIAFAX.
În dosarul depus, luni, la Judecătoria Cluj-Napoca, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) cere suspendarea oricăror lucrări asupra Parcului Feroviarilor, pentru că acesta este parte a monumentului istoric "Ansamblu Urban Centrul Istoric al oraşului Cluj", conform Listei Monumentelor Istorice din România.
Activiştii de mediu cer suspendarea lucrărilor până la obţinerea autorizaţiei de construcţie, necesară realizării acestora.
În dosarul înaintat Judecătoriei Cluj-Napoca, reprezentanţii CIDRM cer suspendarea oricăror lucrări la Parcul Feroviarilor pentru că, susţin aceştia, CFR Cluj a început lucrările fără a avea autorizaţia de construcţie necesară.
"Societatea Comercială Sportivă Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, conform comunicatului propriu publicat pe site-ul oficial al acesteia, a procedat la efectuarea de intervenţii asupra Parcului Feroviarilor, constând în lucrări de construcţii: drumuri balastate pe trasee noi, platforme mineralizate, împrejmuiri de mare anvergură, precum şi săpături ample, fără a se conforma dispoziţiilor legale în această materie. Societatea pârâtă a demarat în fapt lucrări de modificare amplă a Parcului Feroviarilor încălcând astfel un set de acte normative atât în materia lucrărilor de construcţii în general, cât şi în aceea privind cazul special al monumentelor istorice", se arată în acţiunea depusă în instanţă.
Reprezentanţii CIDRM spun că, pentru efectuarea lucrărilor, trebuia solicitat, în faza de avizare a documentaţiei de urbanism aferentă, un aviz de mediu, iar mai apoi, în faza de întocmire a documentaţiei pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, acordul de mediu din partea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Cluj.
Reprezentanţii ONG-ului de mediu susţin că, având în vedere faptul că toate lucrările care au fost făcute se desfăşoară doar pe baza unui certificat de urbanism, care potrivit legii nu conferă dreptul la executarea lucrărilor de construcţie, precum şi faptul că nu există nici autorizaţie de construcţie şi nici avizul Ministerului Culturii şi Cultelor, lucrările se efectuează în totală ilegalitate.
"Prin continuarea intervenţiilor neautorizate asupra Parcului Feroviarilor se produc şi se vor produce pagube care nu s-ar mai putea repara. Aceste lucrări trebuie oprite cu urgenţă, pagubele se produc în mod continuu, având efecte asupra mediului în general şi asupra unui monument istoric, în special", se mai arată în acţiunea depusă la instanţă.
Aproximativ 50 de persoane au protestat, în 16 martie, în faţa Parcului Feroviarilor, al doilea ca mărime din Cluj-Napoca şi aflat în administrarea clubului CFR Cluj, după ce în ultimele zile mai mulţi arbori din incintă ar fi fost tăiaţi.
Societatea comercială sportivă CFR 1907 Cluj, care administrează parcul, a primit în noiembrie un certificat de urbanism în vederea realizării unor intervenţii în zonă. Parcul a fost primit de către clubul clujean pe o perioadă de 25 de ani, în urma unui contract de închiriere/asociere cu Ministerul Transportului.
În replică, preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan, preciza, printr-un comunicat postat pe site-ul clubului, că înţelege preocuparea opiniei publice şi a locuitorilor din zonă privind situaţia parcului şi le-a promis clujenilor că acesta îşi va recăpăta strălucirea de altădată la finalul lucrărilor.
"CFR 1907 Cluj a făcut o cerere de reamenajare a parcului, de igienizare a zonei şi a vegetaţiei, cu fonduri proprii. În urma solicitării noastre către Primăria Cluj, s-a eliberat un certificat de urbanism. Începând cu anul trecut, s-a demarat un proces de curăţare şi igienizare, în urma căruia s-au transportat tone de resturi vegetale, gunoaie, moloz etc. După o investiţie din fonduri proprii aparţinând CFR 1907 Cluj de peste 2 milioane de euro, Parcul Feroviarilor îşi va recăpăta funcţiunea de parc, refăcându-se împrejmuirea, terenurile de fotbal pe zgură şi pe gazon care existau, terenurile de tenis, patinoarul natural, locurile de joacă pentru copii, fântâna arteziană, aleile, se va regazona tot parcul, se vor planta arbori şi arbuşti ornamentali, se vor reface aleile şi iluminatul şi se va reface digul de pe malul Someşului, care se va transforma într-o zonă de promenadă, iluminată şi cu bănci, iar clădirea administrativă de la intrarea în parc va fi renovată", afirma Mureşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
NEWS ALERT Israelul a aprobat acordul de încetare a focului în Liban
-
Călin Georgescu a intrat LIVE cu soţia şi a spus că astăzi se duce o luptă a "Arhanghelului Mihail cu Satana" în momentul în care vorbea de adversarii politici
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO